Hur kan jag installera en lampa över köksön?

Hur kan jag installera en lampa över köksön?

Vi byggde hus för 3 år sedan. Vi missade att sätta uttag för lampa över köksön. Finns de möjlighet att sätta in det nu? Är det mycket svårt och mycket dyrt i så fall? Vi har spottar i taket någon meter från där vi vill ha en taklampa över köksön, om de kan hjälpa.

Svar:

Ja, visst bör det vara möjligt att få en lampa över köksön, men vilket alternativ som är bäst är svårt att säga, när man inte sett det på plats.

 

Om spotlighten är infälld är det troligen varken möjligt eller lämpligt att dra en ledning därifrån. Är den däremot utanpåliggande och matad från en åtkomlig dosa, kan det kanske gå, men då måste man nog acceptera att båda lamporna tänds och släcks samtidigt. Om det finns andra lamputtag i taket eller på väggen uppe vid taket bör man kunna dra ledningar därifrån. Men i samtliga dessa fall får man vara beredd att ha utanpåliggande ledningar.

 

Ytterligare en möjlighet skulle vara om man kan dra en ledning till taklampan från ett uttag eller dosa nerifrån köksön. Det kan vara möjligt om det finns el framdragen till t.ex. uttag i köksön, kanske under ett skåp, och det sedan finns någon pelare eller skåp som går från ön upp till taket, där man kunde fästa ledningarna och en strömbrytare till lampan.

 

Kostnaden är svår att uttala sig om, eftersom det beror på vilket alternativ som visar sig möjligt, men jobbet bör kunna göras på mindre än en dag, och så tillkommer lite materiel. Eftersom det blir en s.k. fast installation måste arbetet utföras av en auktoriserad elinstallatör, så jag föreslår du vänder dig till ett renommerat elföretaget för att få en offert på jobbet.

 

Sök bland frågor och svar