Hur kopplar jag bort gammal spis? Hur gör jag med lysröret?

Hur kopplar jag bort gammal spis? Hur gör jag med lysröret?

Min fråga handlar om hur man kopplar bort en gammal spis samt vad man gör med ett lysrör som sitter med sladd in bakom en gipsskiva i väggen.

Vi ska strax renovera ett kök och byta ut allt till nya vitvaror samt nya skåp osv. Även den gamla spisen ska bort och istället ska en ny induktionshäll in. Detta vet vi måste göras av en behörig installatör och det kommer vi boka in så småningom, eftersom hällen kommer först i juli.

Men vi vill kunna börja med att riva allt och göra plats för det nya, dessutom ska nytt golv läggas in.
Då måste spisen bort.

Spis:
Den måste bort, eftersom vi ska ha induktionshäll.
1. Men min fråga berör hur vi helt enkelt kopplar bort den och vad för typ av koppling denna sitter ansluten med? Se bilderna.
2. Är detta något vi kan göra själva? Det handlar väl i grund och botten bara om att dra ur sladden – men är det rekommenderat att ta bort alla säkringar innan osv?
Jag vet inte helt vad koppling kallas, kanske vet ni?
3. Sen när induktionshällen ska på plats, så antar jag installatören använder samma uttag – men måste vi ha en speciell koppling mellan häll och uttaget?
Den nya hällen är en AEG IKB64301FB.

Koppling lysrör
Lysrör:
Ska också tas bort.
1. Den här sitter rätt konstigt kopplad tycker jag. Sladden går alltså in bakom gipsskivan till ett uttag någonstans i väggen.
Hur kopplar vi bort ett sådant lysrör, vi kan ju liksom inte bara klippa sladden och dra bort.
2. Måste vi avlägsna en gipsskiva eller vad är den bästa lösningen här?

Diskmaskin:
Som en sista grej undrar jag också om något speciellt gäller även för frånkoppling av diskmaskin.
Eller är det en vanlig sladd till ett 220V eluttag?

Stort tack för hjälpen.

Fredrik

Svar:

Först vill jag säga, att allt arbete med fast installation, både montage och demontage, får bara utföras av en auktoriserad elinstallatör, och därför är det tyvärr inte så mycket du kan göra själv. Jag föreslår därför att du ber en elinstallatör komma och se över läget och sedan tillsammans med dig bestämma vad som ska göras.

Spisen verkar vara fast ansluten. Ett lämpligt sätt kan vara att man nu i stället sätter upp ett utanpåliggande vägguttag, dit man ansluter ledningen. Sedan kan man enkelt ansluta den nya hällen som troligen är försedd med stickpropp. Hur diskmaskinen är ansluten kan jag inte avgöra. Om den nuvarande maskinen också är fast ansluten kan du låta det förbli så, men om du ska byta till en ny maskin bör du även där låta montera ett vägguttag, som alltså lämpligen matas via befintlig ledning.

Vad gäller lysröret bör elektrikern kunna avgöra om det går att dra ur befintlig ledning. Det kan annars vara möjligt att låta den ligga kvar och frånkoppla den även från andra hållet. Även i det fallet finns också möjligheten att montera ett vägguttag där lampan nu sitter, så du kan använda det för ev. kommande armaturer eller annat.

Observera att man alltid måste dra ur säkringen innan man får göra något ingrepp i installationen, och det vet elektrikern du kommer att anlita. I övrigt önskar jag dig bara lycka till med nya installationen!

 

Sök bland frågor och svar