Hur många plaströr behöver jag?

Hur många plaströr behöver jag?

Jag håller på att bygga en lägenhet på andra våningen av ett hus och har då en fråga angående el. Hittills är det endast två rör som är ungefär 16 mm om jag inte har helt fel. På övervåningen kommer det att finnas ett sovrum, vardagsrum, ett mindre badrum och ett relativt litet kök. Hur många plaströr som går från elcentralen där nere behöver jag ha förberett innan elektrikern kommer och ska fixa resten? Kan ett plaströr ha flera elsladdar i sig?

Svar:

Det låter som ett intressant projekt. Det är svårt att ge ett exakt svar, eftersom jag inte vet storleken på t.ex. vardagsrummet och vilken utrustning du ska ha i köket. Jag antar att du ska ha kyl och frys och spis i lägenheten och med tanke på tak- och bänkbelysning mm. där krävs flera ledningar från flera grupper.

I rör av storlek 16 får man dra högst 5 st. 1,5 mm2 ledare, dvs. den area som man normalt har för belysning och de flesta hushållsmaskiner. Till spis krävs ledare med arean 2 ,5 mm2, och av sådan ledare får man ha högst 4 st. i rör av storlek 16. Till 3-fas-ansluten spis bör man förbereda för 5 ledare, och då krävs 20-rör. Man kan dra ledare för olika grupper i samma rör, om man håller sig till det maximala antal jag angett. Det är bra om man delar upp belysningen i ett rum på flera grupper. Går en säkring blir det inte helsvart i rummet.

Utan att ge några garantier skulle jag rekommendera 1 st. 20-rör och minst 5 st. 16-rör för belysning och uttag, och sedan något extra som reserv. Jag utgår då från att du inte ska ha elvärme. Sen kan du ju fundera på ev. behov för teleteknisk utrustning. Förläggning av rör för starkströmsanläggningar (dvs. t.ex. 230 V) kräver installatörsauktorisation.

Jag skulle nog ändå rekommendera dig att sätta dig ner med den installatör du tänker anlita och prata igenom vilka behov du ser nu, men också vad som kan komma i framtiden med hänsyn till den tekniska utvecklingen, inte minst inom IT-området. Han har ju erfarenhet och kan ge dig tips om sådant du kanske inte tänkt på. Det är alltid bra att ha lite i reserv för kommande behov.

Lycka till med projektet!

Sök bland frågor och svar