Hur ska jag installera min lampa som saknar ”sockerbit”

Hur ska jag installera min lampa som saknar ”sockerbit”

Jag beställde hem en lampa men är osäker på hur jag bör sätta upp den då jag har väldigt lite kunskap på detta område. Lampan är en dubbelisolerad takpendel, den har en textilsladd och längst ut sitter två elsladdar, en röd och en blå. Jag är endast van vid att lampor har sockerbitar men detta är alltså något annat. Hur installeras lampan? Går det att sätta fast något slags uttag på den? Tack för er hjälp!

Svar:

Det beror på vad som finns i andra änden där lampan ska kopplas in. Idag finns två olika typer av lamputtag, de gamla runda med två eller tre stift och de nya så kallade DCL-uttagen med platta stift.

Därför säljer ofta butiker nu ljusarmaturer utan kontakt, men brukar ha kontakter vid sidan om så kunden kan välja den som passar hemma.

Men det finns även kopplingsplintar (sockerbitar) att köpa om det är så att det bara är två ledare där lampan ska kopplas in också.

Det är viktigt att strömmen är frånkopplad vid arbetet, det säkraste är om det är möjligt att slå ifrån huvudbrytaren då det kan vara oklart vilken säkring som matar ljuspunkten. Lita inte på väggströmbrytaren, det är inte en säker frånskiljare.

Sök bland frågor och svar