Ingen ström i köket

Ingen ström i köket

Har köpt en lägenhet där den förre ägaren har installerat dimmer i köket och matplatsen.
Strömmen över matplatsen fungerar och lampan går att tända och släcka.
Strömmen i köket fungerar dock inte alls och det är inget fel när man tittar i elskåpet i lägenheten.
Problemet är att den förre ägaren påstår att strömmen i köket fungerade när han bodde i lägenheten. Det enda som jag har gjort sedan jag flyttat in är att montera upp en knivmagnet på andra sidan av väggen mot där dimmer-strömbrytaren sitter. Kan magneten ha påverkat något?

Svar:

En intressant fråga. Jag har svårt att tro att en permanentmagnet på andra sidan väggen påverkar din dimmer. Å andra sidan är det knappt troligt att tillverkaren testat den mot den risken. Vid felsökning ska man dock aldrig utesluta några tänkbara felorsaker. Skulle inte några andra åtgärder jag rekommenderar nedan hjälpa, kan du naturligtvis för säkerhets skull ta ner magneten och se om det skulle förändra något.

Det är troligt att uttagen/lampan vid matplatsen skyddas av en annan säkring (dvärgbrytare) än resten i köket, och därför kan den mycket väl fungera, även om inte det övriga gör det. Du bör därför kolla om alla säkringar som kan beröra köket är hela. Är det proppsäkringar kan det hända att de har löst ut utan att det syns, och därför kan man behöva prova med att ersätta dem som går till köket. Är det dvärgbrytare (automatsäkringar) kan man se om vippan slagit ifrån, och i så fall slå till den. Det ska finnas en s.k. gruppförteckning i skåpet så att man kan se vart alla säkringar/dvärgbrytare går, men tyvärr är dessa förteckningar ibland bristfälliga, så du bör för säkerhets skull i andra hand kontrollera även de andra säkringarna/dvärgbrytarna (utom de till spis, tvätt- o diskmaskin), om de som verkar gå till köket ser ut att vara OK.

Är det någon lampa som inte fungerar, kollar man ju det genom att byta glödlampan, som du vet, men i det här fallet förstår jag att inget i köket fungerar. Kontrollera därför om det finns ström i vägguttagen eller uttagen vid arbetsbänken i köket – det kan du göra genom att ansluta en lampa med sladd eller någon mindre hushållsapparat. Fungerar inte de heller, är det ganska säkert säkringen som gått. I så fall kan det också vara något annat uttag i lägenheten som är spänningslöst.

Lyckas du inte med denna felsökning kan det vara något fel som kräver mer ingående undersökning med mätinstrument mm. I så fall måste du anlita en elektriker.

Jag hoppas din genomgång ska ge positivt resultat och hoppas du ska trivas i din nya lägenhet!

Sök bland frågor och svar