Installationskabel i infälld installation
Installationskabel i infälld installation
1) Enligt en bok om ellära är det tillåtet förlägga en installationskabel (ej FK utan t ex EKLK) fritt i en vägg utan att den behöver ligga i ett rör. Det står att man kan dra den ”kortaste väg”.
Får en installationskabel läggas i en isolerad vägg? Det borde bli högre värmeutveckling pga sämre nedkylning.
2) Får installationskabel (t ex EKLK) läggas i rör i en infälld installation? Även här borde det bli sämre nedkylning.
Svar:
Det verkar som om du ju känner till en hel del regler när det gäller förläggning av kablar.
EKLK är ju en kabel med både metall- och plastmantel. Jag kan i sig inte se något direkt hinder mot att förlägga den i en vägg (om inte tillverkaren av kabeln säger något annat), men jag känner inte till att man använt den på det sättet. Däremot är det klart olämpligt – och jag skulle vilja säga i praktiken nästan omöjligt – att förlägga den i rör, eftersom den pga. metallmanteln är för styv för det. Den kabel som man normalt använder för förläggning i vägg är EKK eller EQQ (halogenfri). Den har enbart plastmantel och får förläggas såväl kortaste vägen som i rör. Rör ska dock installeras enbart vågrätt eller lodrätt.
Det är flera saker man bör tänka på vid förläggning i vägg:
– Även förläggningen av en kabel kräver auktorisation (Installatörsbehörighet)
– Kabeln ska för kylningens skull förläggas mot väggytan och inte inne i isoleringen.
– Vid passage av reglar ska det finnas genomspikningsskydd. Mellan reglarna räknar man med att kabeln är så flexibel i sidled, att om man t.ex. skulle slå in en tavelspik eller dra in en skruv, så viker den undan. EKLK är i det fallet styvare och mindre flexibel men skyddas å andra sidan bättre genom metallmanteln.
– Eftersom värmeavledningen är sämre inne i en vägg, får en kabel i vägg inte belastas lika mycket. Som ett exempel kan nämnas att en 1,5 mm2 kopparkabel (t.ex. EKK) får belastas med 24 A vid förläggning utanpå en vägg, men bara med högst 18,5 A vid förläggning i rör i vägg.
Tabeller om tillåten belastning och säkring vid olika förläggningssätt, olika antal belastade ledare, korrektionskoefficienter vid olika omgivningstemperaturer mm. finns i svensk standard SS 436 40 00, tabellerna 52B.1-21.
Sök bland frågor och svar
Hur kommer det sig att det blir 230v över respektive last i en y-koppling med tre motorlindningar som last och 400v seriekopplat över lasterna i …
Får man dra FK-kabel samlat i isolerslang och lägga dem i utrymmet mellan golvlist/golv/betongvägg?
Golvlisten är i trä.
Får ma…
Jag har haft en ugn/spis ett par veckor. Den har slagit ut jordfelsbrytare vid något tillfälle. Har haft elektriker som kontrollerat att husets s…
Jag håller på och renoverar mina föräldrars gamla kök och ska nu byta ut den gamla spisen/ugnen som är från 80-talet.
På bilden kan n…
Vad händer om jag tappar anslutningen till neutralledaren i en krets med tre parallellkopplade lampor med olika effekt som matas från varsin fas?…
Jag har en keramikhäll som tidigare var ansluten med svarta, blåa, bruna och gula kablar. Min nya induktionshäll har dock endast blå, bruna och…
På marknaden finns en sorts varmvattenberedare på 120 V direktkopplad till fyra stycken seriekopplade solpaneler på t.ex. 350W 30V. Kan det verk…
I vår villa byggd i mitten av 60-talet finns flera telefonjack. Vid kommande renovering vill jag ta bort dessa. Vi använder ju bara mobiler numer…
Vi är en förskola som har behov av två torkskåp men vi har begränsat utrymme inomhus. Vi har en altan under tak med ett eluttag och undrar nu …
Kan man borra upp en handdukstork var som helst i ett badrum eller måste det vara förberett med el bakom kaklet? Hur vet man om det är det?