Installationskabel i infälld installation
Installationskabel i infälld installation
1) Enligt en bok om ellära är det tillåtet förlägga en installationskabel (ej FK utan t ex EKLK) fritt i en vägg utan att den behöver ligga i ett rör. Det står att man kan dra den ”kortaste väg”.
Får en installationskabel läggas i en isolerad vägg? Det borde bli högre värmeutveckling pga sämre nedkylning.
2) Får installationskabel (t ex EKLK) läggas i rör i en infälld installation? Även här borde det bli sämre nedkylning.
Svar:
Det verkar som om du ju känner till en hel del regler när det gäller förläggning av kablar.
EKLK är ju en kabel med både metall- och plastmantel. Jag kan i sig inte se något direkt hinder mot att förlägga den i en vägg (om inte tillverkaren av kabeln säger något annat), men jag känner inte till att man använt den på det sättet. Däremot är det klart olämpligt – och jag skulle vilja säga i praktiken nästan omöjligt – att förlägga den i rör, eftersom den pga. metallmanteln är för styv för det. Den kabel som man normalt använder för förläggning i vägg är EKK eller EQQ (halogenfri). Den har enbart plastmantel och får förläggas såväl kortaste vägen som i rör. Rör ska dock installeras enbart vågrätt eller lodrätt.
Det är flera saker man bör tänka på vid förläggning i vägg:
– Även förläggningen av en kabel kräver auktorisation (Installatörsbehörighet)
– Kabeln ska för kylningens skull förläggas mot väggytan och inte inne i isoleringen.
– Vid passage av reglar ska det finnas genomspikningsskydd. Mellan reglarna räknar man med att kabeln är så flexibel i sidled, att om man t.ex. skulle slå in en tavelspik eller dra in en skruv, så viker den undan. EKLK är i det fallet styvare och mindre flexibel men skyddas å andra sidan bättre genom metallmanteln.
– Eftersom värmeavledningen är sämre inne i en vägg, får en kabel i vägg inte belastas lika mycket. Som ett exempel kan nämnas att en 1,5 mm2 kopparkabel (t.ex. EKK) får belastas med 24 A vid förläggning utanpå en vägg, men bara med högst 18,5 A vid förläggning i rör i vägg.
Tabeller om tillåten belastning och säkring vid olika förläggningssätt, olika antal belastade ledare, korrektionskoefficienter vid olika omgivningstemperaturer mm. finns i svensk standard SS 436 40 00, tabellerna 52B.1-21.
Sök bland frågor och svar
Jag är intresserad av att bli elektriker men jag är ganska höjdrädd, att stå på balkongen på ett vanligt 3–4-våningshus går bra men tror…
Jag har tolv led-spotlights monterade i taket. Respektive spotlight är på 12 v och har en transformator per spotlight liggande på undertaket. Ga…
Finns det regler om vilka apparater man får koppla på samma grupp/säkring?
Säg till exempel ett kök dit det går en 20A säkring för s…
Jag undrar hur man gör om man inte har förberett eldragning eftersom man aldrig haft ett bubbelbadkar innan men vill ha det nu. Kan man dra el fr…
Jag vill dubbelkolla en sak ur säkerhetsperspektiv innan jag godkänner jobbet.
Elektrikern har placerat eluttaget alldeles intill ett varm…
Vi har köpt en hel del taklampor, på beskrivningen för montering/installation av dessa så är det endast fast installation – som enligt m…
Jag har idag en dimmer för halogenspotlights som jag vill byta till en Led-dimmer. Den befintliga dimmern (se bifogad bild) har 3 st kablar inkopp…
Jag har en helt ny tvättmaskin, en Bosch serie 6. Det man vet är ju att man ska sträva efter att fylla maskinen. Min maskin har endast ett progr…
Jag måste flytta tre st höga kyl/frysskåp från ett uteförråd in till ett litet extrarum i huset. Där finns bara ett vanligt, ojordat dubbelu…
En elfirma har bytt en trasig termostat i golvvärmen och satt in en Ebeco T-55 med tillhörande givare. Det gjordes för en dryg månad sedan och …