IPklasser för installationer ute och i förråd
IPklasser för installationer ute och i förråd
Inuti vårt nuvarande förråd ute på tomten har vi en del utanpåliggande vägguttag, kopplingsdosor och strömbrytare monterade. Dessa ser ut att vara av samma modell som de som används för utomhusbruk.
I detta förråd kan det säkerligen bli både kallt och fuktigt men det finns inga våtutrymmen och det regnar inte in.
När jag nu läser kring kraven på installationer i dessa miljöer så verkar det som att de ska hålla en klass om minst ip21. Stämmer det?
Varför verkar befintlig utrustning ha en högre ipklassning?
Om vi i framtiden ska byta ut all el i förrådet, vilken ipklass bör allt som lägst hålla?
Vi har även en radiator där, bör radiatorn och dess kopplingsbox hålla samma ipklass?
Svar:
Beteckningssystemet för skydd mot väta och beröring är uppbyggt så:
- Första siffran avser skydd mot inträngande föremål. För åtkomlig elmateriel ska det alltid vara minst ”2”, med vilket menas att öppningar i materielen får ha en diameter på högst 12 mm. Det innebär att man inte ska kunna föra in ett finger.
- Andra siffran gäller skydd mot väta. Utomhus där materielen kan utsättas för regn ska det vara lägst ”3”. Vid placering närmare mark eller ett lutande plan (t.ex. tak) ska det vara minst ”4”. I fuktiga utrymmen inomhus ska det vara minst ”1”. I torra utrymmen, t.ex. i torra rum i en bostad får det vara ”0”.
I ditt fall, där det är fuktigt, men materielen inte kan utsättas för regn eller vattenbegjutning är det alltså helt OK med kapslingsklassen IP21.
Ofta väljer man för säkerhets skull en högre kapslingsklass än vad som är helt nödvändigt, och det är inget fel i det. Man kanske inte alltid vet hur utrymmet kan komma att användas i framtiden. Installerar man t.ex. dusch krävs högre klass. För materiel som man köper och som ska användas utomhus är det numera nästan alltid IP44, och därigenom kan man undvika problem med olika placeringar och användningsområden.
För radiatorn med tillbehör gäller samma regler som för det övriga i samma utrymme, dvs. lägst IP21. Detsamma gäller också framtida utrustning om ni bygger om. Hittar du inte materiel för just IP21, kan du alltså välja en högre kapslingsklass.
Hoppas det är svar på dina frågor.
Sök bland frågor och svar
Jag har hittat en taklampa med jordad kabel som jag vill ha. I vardagsrummet där jag tänkt ha den finns det ingen stickkontakt utan är bara två…
Vi ska renovera en lägenhet och i samband med det byta samtliga eluttag samt lampknappar. Vi ska alltså inte flytta något, enbart byta ut själv…
Vad händer om man ökar strömuttaget från en likströmsgenerator?
Vi har vår ettåring sovandes i samma rum som elskåpet till lägenheten, samt att det finns ett större elskåp bakom väggen som jag antar är t…
Jag ställde tidigare en fråga om en riskokare från Japan och då att jag hade en transformator som klarade max 50w. Det står att den drar 750w,…
Jag har köpt en lös textilskärm med en plastklädd stålring där en E14-lamphållare kan skruvas fast med bakelitringar. (Såvitt jag förstår…
Vi är trefritidshus som har gemensamt elskåp uppsatt på 70-talet, förmodligen av Vattenfall då denna lösning gjordes. Vattenfall har krävt a…
Jag har köpt en riskokare i Japan och det står att den drar 750w, 110 v. Jag har en tidigare köpt transformator för att transformera 220 till 1…
Jag planerar att byta ut min spis och har tittat runt på Blocket. Det jag har noterat är att det är väldigt få med Norwesco uttag, hur mycket …