Jordat uttag i plåtskåp för fördelning av vatten
Jordat uttag i plåtskåp för fördelning av vatten
Vi på LK Systems har en fråga vi har sökt svar på men inte hittar ett svar på. Så vi försöker nu med er.
Det är så att vi säljer väldigt många skåp av lackerad plåt där man har fördelarna för att fördela vatten till de olika tappställena.
Som på bilden.
Frågan vi har angående detta är att vi idag vill rekommendera alla våra kunder att sätta in en vattenfelsbrytare i skåpen för att undvika vattenskador.
Vattenfelsbrytare i frågan driv av en Micro USB adapter 5V 2A. Dock kommer nu frågan upp angående el installation.
Det smidigaste sättet är att sätta ett vägguttag i skåp och koppla in Micro USB adaptern.
Här kommer nu den frågan vi undrar över om man gör på detta sätt behöver man en så kallad jordskruv i skåpet? Eller räcker det med att man använder ett jordat vägguttag?
Svar:
Den här frågan ger flera svar.
För att börja från grunden så bygger elsäkerheten i Sverige på att vi alltid har två skyddsbarriärer mellan oss och en spänningssatt ledande del. Vi pratar då oftast om en spänningar över 50 V. Detta kallar vi i dagligt tal för tvåfelsprincipen, vid ett fel får ingenting hända, vid två samtidiga fel är det tillåtet att dö.
I vissa utrymmen också inför ett tredje skydd, jordfelsbrytare. I det här fallet ska uttaget, eftersom det är i en bostad, föregås av jordfelsbrytare med en utlösningsström på max 30 mA.
De två skyddsbarriärerna kan bestå av isolation, avstånd eller skyddsjordning. I en vanlig sladd har vi ett isolerande skikt runt kopparledaren plus en isolerande mantel runt de tre ledarna i sladden. I en maskin har vi isolerande hölje på kablar plus att det ledande höljet är skyddsjordat.
Ska vi montera ett eluttag på ett ledande underlag så måste vi alltså se till att det finns två skyddsbarriärer. Detta kan antingen uppnås genom att använda ett eluttag som är helt kapslat (IP44) som därmed bibehåller två skyddsbarriärer. Eluttaget ska anslutas med en kabel som bibehåller de två skyddsbarriärerna ända in i eluttagets kapsling. Uttaget ska som tidigare nämnts också föregås av en jordfelsbrytare.
Det andra sättet är som ni själv nämner att skyddsjorda plåten.
Sen måste det tas hänsyn till i vilka utrymmen dessa vattenfelsbrytare monteras och om vattenrören är av ledande material hela vägen in i byggnaden. I så fall kan vattenrören och därmed plåten betraktas som en främmande ledande del som kan ha en främmande potential som kommer utifrån. I vissa utrymmen t ex badrum ska alla främmande ledande delar anslutas med en kompletterande skyddsutjämning. Detta kan naturligtvis göras redan där rören kommer in i byggnaden men också genom att ansluta skyddsjorden i eluttaget till plåten.
Det är naturligtvis också viktigt att USB adaptern är säker och uppfyller kraven på två skyddsbarriärer som ofta består av ett säkert avstånd inuti adaptern mellan primär (230 V) och sekundär (5 V).
Sök bland frågor och svar
Hur kommer det sig att det blir 230v över respektive last i en y-koppling med tre motorlindningar som last och 400v seriekopplat över lasterna i …
Får man dra FK-kabel samlat i isolerslang och lägga dem i utrymmet mellan golvlist/golv/betongvägg?
Golvlisten är i trä.
Får ma…
Jag har haft en ugn/spis ett par veckor. Den har slagit ut jordfelsbrytare vid något tillfälle. Har haft elektriker som kontrollerat att husets s…
Jag håller på och renoverar mina föräldrars gamla kök och ska nu byta ut den gamla spisen/ugnen som är från 80-talet.
På bilden kan n…
Vad händer om jag tappar anslutningen till neutralledaren i en krets med tre parallellkopplade lampor med olika effekt som matas från varsin fas?…
Jag har en keramikhäll som tidigare var ansluten med svarta, blåa, bruna och gula kablar. Min nya induktionshäll har dock endast blå, bruna och…
På marknaden finns en sorts varmvattenberedare på 120 V direktkopplad till fyra stycken seriekopplade solpaneler på t.ex. 350W 30V. Kan det verk…
I vår villa byggd i mitten av 60-talet finns flera telefonjack. Vid kommande renovering vill jag ta bort dessa. Vi använder ju bara mobiler numer…
Vi är en förskola som har behov av två torkskåp men vi har begränsat utrymme inomhus. Vi har en altan under tak med ett eluttag och undrar nu …
Kan man borra upp en handdukstork var som helst i ett badrum eller måste det vara förberett med el bakom kaklet? Hur vet man om det är det?