Jordat och ojordat i samma rum

Jordat och ojordat i samma rum

Vi var på husvisning igår och där är det blandat ojordat och jordat i samma utrymmen. Jag undrade ungefär hur mycket detta skulle kosta att åtgärda? Är det alltför dyrt vill vi nog inte ge oss in i budgivningen. Det ska tydligen finnas jordfelsbrytare mm i varje byggnad på tomten, och eftersom det redan finns jordat i huset antar jag att man inte behöver byta ut hela elsystemet.

Svar:

Utmärkt att du har uppmärksammat de här felaktigheterna i huset. Jag vågar dock inte säga vad det skulle kosta att justera bristerna, för det beror ju bl.a. på hur många uttag som behöver kompletteras med jord, och hur långa ledningar det är till dem från centralen eller från någon dosa där man kan ansluta till jord. Det som krävs är att man kompletterar med en skyddsjordledare till varje uttag som saknar det och byter uttagen till jordat utförande, vilket i sig inte är någon större kostnad. Det går troligen att använda befintliga installationsrör, och då rör det sig alltså bara om att komplettera med en ledare. Troligen behöver man dra ut befintliga ledare och sedan föra in alla tillsammans med jordledaren sen. Bör inte kosta mer än några få tusenlappar.

Om det enbart finns ojordade uttag i ett visst rum behöver man inte göra om dem, om man inte vill.

Sedan tycker jag nog att säljaren borde låta åtgärda detta innan han säljer fastigheten. Som du alltså vet är det olagligt att ha blandade uttag i samma utrymme, och han bör ju inte sälja fastigheten i det skicket. Jag brukar rekommendera att man alltid låter utföra en elbesiktning vid ägarbyte, och det är väl rimligt att säljaren står för kostnaden för den och ev. åtgärder som behöver vidtas. Prata gärna med mäklaren om detta.

 

 

Sök bland frågor och svar