Kan jag byta mina kompaktlysrör till LED och behålla armaturen?

Kan jag byta mina kompaktlysrör till LED och behålla armaturen?

Jag vill byta ut mina kompaktlysrör i en lampa som har en reaktor L13DL 230v 50hz. Vill byta till LED. Går det att byta till LED-rör eller måste jag köpa en ny badrumslampa? Jag vill ha kallvit.

Svar:

Nya lysrör med LED har inte någon reaktor som de gamla lysrören. Ofta går det att använda den gamla armaturen ändå. Vissa nya lysrörsarmaturer har integrerade lysrör, så att man måste byta hela armaturen om det går sönder. Ett sådant har jag själv nu i min snickarbod, men då fick jag å andra sidan mycket bättre belysning än vad jag hade tidigare.

Det här är råd från en av de stora lysrörstillverkarna:

Kontrollera lysrörets sockel, längd och watt när du köper nytt lysrör för att vara säker att det nya lysröret passar i din armatur. Lysrören varierar med dess watt, ju högre watt desto längre lysrör. Vill du sänka dina energikostnader med upp till 70%? Välj LED-lysrör! Det är enkelt att byta till LED. Det finns direkta LED-ersättare och inga ändringar krävs på armaturen. LED-lysrör är en energieffektiv, högkvalitativ belysning som samtidigt sänker dina driftskostnader. Jämfört vanliga lysrör håller LED-lysrör tre gånger längre, är flimmerfria och tillverkade utan kvicksilver.

Jag föreslår alltså att du kollar effekt och längd på nuvarande lysrör och sedan går till en (helst lite större) affär som säljer armaturer och lägger fram dina önskemål. Jag hoppas och tror att din tillvaro sedan ska bli ännu lite ljusare!

Sök bland frågor och svar