Kan jag gjuta ner elen i källargolvet?

Kan jag gjuta ner elen i källargolvet?

Jag håller på att renovera vårt nyköpta renoveringshus. Källaren har vi nu bilat ut 40 cm för att lägga makadam, cellplast, vattenburen golvvärme och ny golvplatta. Hade tänkt ha tvättstuga samt TV-rum i källaren och badrum.

Elen är ett bekymmer för mig då jag helst inte vill behöva fräsa in all kabel i väggarna och tänkte då om det är möjligt att lägga det i golvet och isåfall vilket material? PVC-rör eller flexslang? Ska det ligga mellan två cellplastskivor eller i gjutningen, tänker att det landar för nära golvvärmen där? Har en elektriker som installerar, men vill gärna ha lite kött på benen och ha material på plats när de kommer.

Svar:

Om du finner det lämpligt kan du mycket väl förlägga kabeln i golvet. Den måste då förläggas i rör, lämpligen rör av PVC (VP-rör). Man får inte förlägga ledningar mellan cellplastskivor, eftersom det försvårar värmeavgivningen och medför risk för att ledningarna blir för varma.

Eftersom det är vattenburen värme blir temperaturen normalt högst ca 28 grader, och det skadar inte ledningen. Ska man göra någon beräkning på maxbelastning för aktuell ledararea ska man då utgå från tabeller som räknar med omgivningstemperatur på minst 30 grader.

VP-rör är en standardvara, och det har varje elektriker tillgång till. Kolla bara att den elektriker du anlitar är auktoriserad elinstallatör.

Grattis till nya huset. Hoppas ni kommer att trivas där!

 

Sök bland frågor och svar