Kan jag klippa bort de gamla sladdarna till det borttagna elementet?

Kan jag klippa bort de gamla sladdarna till det borttagna elementet?

Jag har ett element i mitt garage som varit där sedan 1949 och inte fungerar längre. Skruvade bort det häromdagen men det finns fortfarande små sladdar kvar. Kan man bara klippa bort dom?

Svar:

Nej, innan du kan klippa bort sladdarna/ledningarna till elementet måste du försäkra dig om att de inte är spänningsförande, eller oavsiktligt kan bli det. Om man klipper ledningarna får de inte vara anslutna i andra änden i en central eller i en dosa varifrån de kan bli spänningssatta. Detta skulle kanske kunna ske genom att man råkar skruva i en säkring som är borta nu. Jag skulle vilja råda Dig till att be någon elkunnig person kolla upp varifrån ledningarna kommer, och innan ni klipper bort dem försäkra er om att det inte kan medföra någon fara nu eller i framtiden.

Det är ju bra att man går igenom gamla anläggningar och tar bort sådant som inte längre fungerar. Det minskar risken för elbränder och för att man skadas genom att det uppstår något fel i produkten. I ett gammalt hus är det också bra om man någon gång låter en elfackman göra en besiktning för att se att allt är OK.

Om Du vill installera ett nytt element i garaget bör det enligt gällande regler göras av en auktoriserad elinstallatör. Efter sommaren blir det ju åter vinter! Men nu får vi hoppas på sol och värme.

Sök bland frågor och svar