Kan jag kombinera trappomkastare med kronströmställare?

Kan jag kombinera trappomkastare med kronströmställare?

Har bytt strömbrytare i ett rum som har taklampa samt vägglampa. På ena väggen sitter en trappströmbrytare, på andra väggen sitter en krondubbel. Jag vill att trappbrytaren skall kunna tända och släcka endast i taket, medans krondubbeln skall kunna tända/släcka vägglampan med ena knappen samt tända/släcka taklampan med andra knappen. Får ej detta att fungera, vad gör jag för fel?

Svar:

Jag har försökt skissa på några alternativ men kan inte se någon möjlighet att kombinera trappomkastare med kronströmställare så att du får den funktion du vill ha. En lösning skulle troligen medföra att man kan behöva slå ifrån på två ställen för att släcka taklampan, och så vill man nog inte ha det. Enklast är ändå att i det här fallet enbart använda kronströmställaren till båda lamporna. Alternativt kronströmställaren till vägglampan och trappomkastaren till taklampan.

Om du talar med någon elektriker som får se det på plats kan han möjligen komma på någon smart alternativ lösning på problemet. Ljus ska du i alla fall kunna få på dina lampor, men du måste nog gå till två olika strömställare!

Sök bland frågor och svar