Kan jag sätta en TV-sladd vid min etanolkamin?

Kan jag sätta en TV-sladd vid min etanolkamin?

Vi tänkte sätta upp en vägghängd etanolkamin på en betongvägg. Etanolkaminen blir enligt tillverkare aldrig varmare än 60-70 grader (strålningsvärme) i plåtens ytterhölje runt kaminen. Vi tänkte dra en TV-sladd runt en av kaminens yttre plåtsidor. Vi tänkte även klä in sladden i en silikonstrumpa (tänk en sådan man sätter i motorrum etc) för att skydda den mot värmen. Är detta ok eller finns det en påtaglig brandrisk att sladden brinner upp?

Svar:

Tyvärr måste jag nog helt avråda dig från att dra en ledning längs kaminen. Den högsta temperatur en ledare i en sladd med plastisolering (PVC) överhuvudtaget får ha är 70 grader, annars mjuknar isoleringen, och det kan bl.a. bli kortslutning med just risk för brand. Så småningom medför en konstant hög temperatur att isoleringen torkar, blir skör och lätt kan gå sönder.

Problemet är inte bara omgivningstemperaturen, utan ledarna inne i sladden avger värme, och de är normalt dimensionerade för en omgivningstemperatur på högst 30 grader. Med värme både utifrån och inifrån kommer man med största sannolikhet att överskrida tillåten temperatur. En strumpa kring sladden skulle medföra att värmeavgivningen från ledarna försämras, vilket medför ytterligare temperaturhöjning för ledarna. Mitt råd är därför att du förlägger sladden på så pass långt avstånd från kaminen att inte den påverkas av strålningsvärmen. Sorry, men svårt att ändra på naturlagar …

Ha det så skönt i stugvärmen. Förhoppningsvis blir det snart också lite värme utanför husväggarna!

 

 

 

Sök bland frågor och svar