Kan jag sätta min nya 230v-spis i 400v-uttag?

Kan jag sätta min nya 230v-spis i 400v-uttag?

Vi har köpt ny induktionsspis som går på 230V. Gamla spisen är på 400V. Den nya spisen har en extra plugg på perilexkontakten som den gamla spisen saknar, men det ser ut som att det rent fysiskt ska gå att koppla in den nya spisen i uttaget. Kan vi bara koppla in den nya och köra på som vanligt, eller blir det någon begränsning i antal plattor eller så pga hur elen är dragen? Eller behöver vi ta hit elektriker som drar elen på nytt?

Svar:

Jag har råkat ut för exakt samma sak själv. Äldre spisar använder som du skriver ofta 400 V och behöver därför ingen neutralledare. På dessa har perilexstickproppen då de tre faserna och skyddsjorden.

Moderna spisar använder 230 V och för att få detta behöver de också neutralledaren.
Om ditt perilexuttag är installerat av en seriös elektriker så finns neutralledaren med i uttaget och då är det bara att plugga in och köra. Så var det för mig.
Om så inte är fallet kommer spisen inte att fungera alls och ni behöver få dit en elektriker som kompletterar uttaget med en neutralledare.
Så min rekommendation är att prova, släng inte den gamla spisen förrän ni ser att det fungerar.
Inget farligt kan inträffa när ni provar. Fungerar det inte så sätt tillbaka den gamla spisen tills en elektriker kompletterat installationen.

Sök bland frågor och svar