Kan kontakten till diskmaskinen sitta under vattenledningsröret?

Kan kontakten till diskmaskinen sitta under vattenledningsröret?

Vi har anlitat en legitimerad elektriker och han har installerat elkontakten för diskmaskinen. Kontakten sitter i skåpet bredvid där vi har vatten till diskhon, den är placerad under vattenröret på den närmaste väggen till diskmaskin. Det känns konstigt med vatten precis över kontakten. Kontakten som han satte i är klassat som ip 21. Vad säger ni om denna kontakt? Ska man ändra något eller är det säkert trots att den sitter precis under rören från diskhon.

Svar:

Regeln är att elektrisk utrustning får ha kapslingsklass IP21 i torra utrymmen. Kan den bli utsatt för vattendroppar ska det vara IP22 eller högre – då blir det vanligen IP44, som vi normalt har utomhus. I ditt fall måste man därför göra en bedömning, om det finns påfallande risk för att det ska rinna eller droppa vatten från ledningen ner på vägguttaget. Vanligen är den risken mycket liten, och om det inte finns en skarv just där, kan man nog känna sig trygg. Annars skulle man ju inte alls dra vattenledningsrör i skåp, för även skåpen skulle ju förstöras av vattnet.

Jag föreslår att du för att vara helt säker någon gång då och då ser efter om det skulle droppa vatten från ledningen, och i så fall bör du låta byta uttaget. Annars kan du sova lugnt. Vi själva brukar för övrigt vara lite försiktiga med diskmaskinen och undvika att låta den diska när vi är borta eller när vi sover. Om något skulle gå snett och det skulle bli läckage i en slang eller så, kan det naturligtvis bli stora skador om vattnet får strömma ut under en längre tid.

Sök bland frågor och svar