Klarar mina säkringar en ny induktionsspis?

Klarar mina säkringar en ny induktionsspis?

Jag är på väg att byta spis, men är osäker på hur hög effekt jag kan ha på min nya spis. Till uttaget är det draget 3*1,5 mm2 ledningar med fas och nolla, till ett Perilex-uttag. Säkrat med 3*10 A. Elektriker har kollat och säger att det är för trångt i röret för att kunna dra in grövre ledningar. Jag skulle helst vilja sätta in en induktionsspis med varmluftsugn, men är osäker på hur hög effekt mina säkringar klarar. Behöver en induktionsspis högre effekt en en ”vanlig” med glaskeramikhäll?

Svar:

Med 1,5 mm2 och trefasmatning som du har, kan man ha en belastning på högst 6,9 kW (6 900 W), och det räcker i alla vanliga fall. Mycket kortvarigt kan man belasta något mer, men det bör man undvika. En bra regel är därför att undvika att ha på flera plattor på spisen samtidigt som ugnen är påslagen. I nya bostäder drar man ofta till spisar ledare med arean 2,5 mm2, säkrade 16 A, för att kunna klara alla tänkbara belastningsfall.

Tyvärr kan jag inte svara på vilken effekt induktionsspisar med varmluftsugn har, och det kan säkert variera en hel del. Jag tror dock inte att de vanligaste induktionsspisarna kräver högre effekt och ström än de gamla konventionella. Jag skulle emellertid råda dig att fråga något företag som säljer sådana spisar.

Om du ändå skulle behöva högre effekt, och installationsröret har för liten area, finns alltid utvägen att lägga en utanpåliggande ledning med 2,5  mm2, men jag kan förstå om du vill undvika det av bl.a. utseendeskäl.

Lycka till med baket! Jag vet att en del tycker varmluftsugnar är toppen.

Sök bland frågor och svar