KONVEKTORELEMENT tillsammans med luft-luftvärmepump?

KONVEKTORELEMENT tillsammans med luft-luftvärmepump?

Har en luft luftpump och undrar om KONVEKTORELEMENT skulle kunna vara ett komplement ifall kylan slår till? Huset är gammalt med vattenburen värme som inte fungerar och rörmokaren måste bygga om en elpatron och byta ventiler för att få värmen att fungera. Jag är rädd att det kommer att kosta för mycket.

Svar:

En luftvärmepump ger ju en bra och kostnadseffektiv grundvärme, eftersom den hämtar värme från en kallare plats till att värma upp ett annat utrymme. Mängden värme (termisk energi) man får ut är då större än den tillförda elenergin.

Som tillsatsvärme under vissa perioder tror jag konvektorelement kan vara bra. De värmer snabbt omgivande luft och genom luftströmningen sprids värmen också i rummet. En annan fördel är att de har ett relativt litet format jämfört med många oljefyllda radiatorer, och att de är lätta att flytta. Investeringskostnaden är också lägre än för oljefyllda paneler.

En varning jag sett från tillverkare är att man av säkerhetsskäl bara bör använda konvektorelement när någon är hemma. De bör enligt min mening vara utförda så, att värmen slås av om fläkten skulle stanna, för att undvika överhettning. Kolla gärna också att det element du köper har en låg ljudnivå. Och jag rekommenderar att köpa ett element av ett etablerat och beprövat fabrikat. Om du skulle skaffa två element, bör du se till att de ansluts till uttag som matas av skilda säkringsgrupper för att undvika för hög belastning med risk för att säkringen löser ut.

Och så ett litet tips så här i juletider: Önska dig gärna en varm pläd i julklapp som ytterligare utmärkt och driftbillig tillsatsvärme.

Ha en skön och riktigt varm jul!

Sök bland frågor och svar