Lampor blinkar, säkringar och jordfelsbrytare går

Lampor blinkar, säkringar och jordfelsbrytare går

Vi har nyligen flyttat in i en bostadsrätt, där elen är omdragen för ca 10 år sedan.

Efter någon månad har vi börjat märka av konstigheter i form av blinkande lampor (alla lampor blinkar då och då till i kanske 1/4 sekund två gånger med några sekunders mellanrum). Detta verkar bara märkas av när man använder halogenlampor, ”smarta” led-lampor lyser konstant.

En dag när vi drog igång en vattenkokare så gick säkringen. Säkringen är på 10A och inget annat var igång på den vid tillfället vilket jag tyckte var konstigt.

För en vecka sedan skulle vi koppla in en ojordad fläkt i ett grenuttag. Då löstes jordfelsbrytaren i elcentralen ut, och utöver säkringen som fläkten kopplades in på så gick även två andra säkringar från andra delar av lägenheten.

Låter det här som isolerade incidenter eller kan det finnas ett samband? Finns det något jag kan felsöka själv eller ska jag ta hit en elektriker direkt? Jag har svårt att uppskatta hur stort och allvarligt problemet kan vara.

Svar:

Det låter som ett intermittent jordfel som uppstår vid belastning. Jordfelsbrytaren ska ju i princip bara lösa ut vid överledning till jorden eller till jordad materiel, s.k. jordfel. Att flera säkringar löste ut samtidigt verkar något märkligt. Möjligen kan det vara ett överslag i centralen eller i någon dosa som är ansluten till flera grupper. Det kan också vara en ledare som är skadad eller lös.

Ett jordfel medför ofta gnistor/ljusbågar som i värsta fall kan orsaka brand. Det är därför viktigt att omgående låta någon fackman göra en undersökning för att hitta felet. Att åtgärda felet i ett sådant fall kan vara relativt enkelt, men att hitta det kan många gånger vara lite knepigt. Om man behöver byta ut eller reparera något i installationen krävs dessutom auktorisation, så det får man inte göra själv.

Så det är bäst att slå en signal till en auktoriserad elinstallatör så fort som möjligt och inbjuda till ett besök. Lycka till!

 

Sök bland frågor och svar