Lamputtag tak

Lamputtag tak

Jag arbetar med design och ska rita en takkopp till en pendelarmatur. Jag har några funderingar kring detta då jag vill rita en takkopp som kan användas så många fall som möjligt, både i Sverige och utomlands.

  •  Är det ok att montera ned lamputtag i hemmet och istället koppla en armatur med kopplingsplint?
  •  Stämmer det att lamputtag med mittstolpe är en äldre och inte så vanlig variant?
  •  Stämmer det att de flesta lamputtag monteras i takdosor storlek 70–80mm.

Mycket tacksam för lite rådgivning!

Svar:

Här är mina svar på dina tre frågor:

  • Det finns inget som hindrar att man gör en fast anslutning av en armatur genom att ansluta via en kopplingsplint i stället för ett takuttag.
  • Jag antar att du med ”mittstolpe” avser ett stift för skyddsjord. Nu är det så, att fr.o.m. 1 april i år måste man i nya anläggningar använda en ny typ av takuttag och stickpropp för armaturer i tak/på vägg, de s.k. DCL-uttagen (Device for Connection of Luminaires). De är baserade på en Europastandard och används därmed nu av de flesta länderna i Europa. Det gör att man ska kunna köpa en armatur i ett land och den ska vara anpassad till uttagen i ett annat, vilket ju inte varit fallet tidigare. De har ett lite annat utseende än våra tidigare uttag, och stickproppen har också ett jordstift i mitten. Du kan hitta på nätet hur de ser ut , om du googlar på ”DCL”.
  • Ja, de flesta takdosorna i Sverige har måttet 80 mm, och det finns nog även några med 70 mm.

Hoppas det går bra med designen av takkopparna. Det låter spännande. Lycka till!

 

Sök bland frågor och svar