Leder min skåpbils säkringslåda ström?
Leder min skåpbils säkringslåda ström?
Jag håller på lite med svagström i min skåpbil. Jag har ett 13.8 v lipo4 batteri som är kopplad till bland annat en säkringsdosa med alla förbrukare.
Säkringsdosan är en flatstiftshållare från Biltemas båtavdelning med små ljus som ska lysa när en säkring har gått/behöver bytas.
https://www.biltema.se/bat/elutrustning/sakringar/sakringsbox-2000036339?gclid=EAIaIQobChMIgdiug5Hw5AIVC4uyCh2edgRTEAQYASABEgImM_D_BwE
När jag mätte spänningen direkt efter säkringen, med säkringen i, blir den som förväntat samma som i batteriet. Jag upptäckte till min förvåning häromdagen att när jag tar ut säkringen blir spänningen på samma mätpunkt inte 0, utan enbart cirka 1 volt lägre.
När jag testar att koppla ur säkringen på ett ställe där jag har en förbrukare bryter den som förväntat (fläkten stannar) men viss spänning kan fortfarande uppmätas (ca 4 volt).
Jag har en förbrukare som bara drar cirka 0.2 amp, en LED- läslampa. Om jag kopplar ur säkringen dit dimmas ljuset kanske 70%, men bryts inte helt!
Om jag bryter huvudströmmen innan säkringsboxen (vid batterilådan) bryts allt som det ska.
Detta sammantaget får mig att tänka att det är säkringslådan i sig som är ledande, även när säkringarna är ur – men att den släpper igenom väldigt begränsad ström.
Ska det vara så? I så fall, finns det en poäng eller är den defekt och bör bytas?
Svar:
Uppenbarligen finns det någon ledande förbindelse parallellt med säkringen. Eftersom spänningen sjunker då du tagit ur säkringen tyder det i så fall på att överledningen sker över en resistans – någonstans. Det kan vara, som du tänker, att överledningen sker på något sätt via säkringslådan, men det kan också vara något annat, t.ex. en signallampa eller liknande som matas direkt, förbi säkringen. En annan möjlighet är att delar efter säkringen spänningssätts bakvägen via bilbatteriet.
Eftersom en bil är uppbyggd av mängder av metalldelar kan strömmar röra sig lite kors och tvärs. En möjlig test är därför att mäta om dina uppmätta spänningar förändras om du slår/av strålkastarna, sitsvärmen etc., eftersom returströmmarna därifrån skulle kunna sprida sig via metalldelar till dina andra objekt. Detta är dock bara spekulationer, och sådana måste man ha vid felsökning. Naturligtvis kan du prova med att byta säkringslådan, som ju kan vara en felorsak, men jag är rädd för att det inte hjälper.
Sedan finns det kvar en inte oväsentlig fråga: Är det några faktiska problem som det är nu?
Lycka till med detektivjobbet!
Sök bland frågor och svar
Behöver jag en adapter för att ansluta min jordningsmatta till eluttaget?
Får man borra hål bakom en vägghängd tv och dra kablarna från teven bakom väggen och ut genom ett hål som går in i tv-bänken? Det är en g…
Jag har läst frågor och svar för: ”Får jag sätta för ett gammalt eluttag?
Kanske en dum fråga men måste fråga ändå. Vid byte av ugnslampan så släppte glaset från lampfästet, så fästet sitter kvar i ugnen. Skull…
Mitt lysrör gick sönder och nu behöver hyresvärden installera en ny armatur till de nya varianterna av lysrör. I armaturen finns även två ut…
Jag har 20 A huvudsäkring i min villa nu. Frågan är om det egentligen behövs? 16 A är 3800 kr/ år, 20 A 9100 kr.
Bor i ett hus på 102 …
Jag har en halogenljuskälla med RA 100% och vill inte använda LED. Enligt specifikationen klarar lampan max 35w men jag tycker ljusflödet är f…
Vi märkte att vår dusch gav oss stötar. Vi lät en elektriker komma som mätte upp 3 volt på våra vattenrör. Vi lyckades identifiera vilken s…
I många gamla hus sitter det metallradiatorer i ej jordade utrymmen som ibland har jorden inkopplad och ibland inte.
Att ha jorden inkopplad…
Vi har köpt en ljusslinga som vi tänkte ha runt räcket på vår franska balkong. Nu upptäckte vi att det står på kartongen att den är för i…