Ljusbåge mellan lamppropp och lampa

Ljusbåge mellan lamppropp och lampa

En ljusbåge uppstod av någon anledning i en taklampa mellan lampproppen och lampan vilket orsakade att automatsäkringen löste ut. Lampproppen var nästan helt ny men lampan var rätt gammal. Både lampproppen och lampan byttes omgående och bägge fungerar än så länge felfritt men jag drar mig ändå för använda den nya lampan. Hur allvarligt är det när detta uppstår och bör jag ta kontakt med en elektriker för säkerhets skull?

Svar:

Att det uppstod en ljusbåge tyder på att det har varit  en kortslutning någonstans, och en sådan kan uppstå av flera orsaker. Det kan ha varit i stickproppen pga. av en lös trådände, fukt eller smuts, eller det kan ha varit ett isolationsfel i sladden till lampan. En vanlig händelse är också att glödtråden i glödlampan brinner av och de inkommande ledningarna då slår ihop, varvid det blir en ljusbåge i själva glödlampan och säkringen löser ut.

Det är därför svårt att ge något säkert svar, när man inte vet exakt var ljusbågen inträffade. Det är ju bra att du bytt stickproppen och lampan, så då kan du räkna med att de delarna är helt OK. Om felet skulle ha varit i sladden till lampan bör dock även den bytas, för då kan det vara ett återkommande isolationsfel. Men i annat fall, och om du ser att det hela fungerar nu, kan du nog lugnt fortsätta använda lampan. Känner du dig osäker är det naturligtvis inte fel att be någon elektriker på orten titta på det hela.

Sök bland frågor och svar