Mätverktyg datalogger 230v max ampere?

Mätverktyg datalogger 230v max ampere?

Jag är på jakt efter mätverktyg för att övervaka toppar i W och A i ett offgrid solelssystem. Jag misstänker att mitt kylskåp drar väldigt mycket ström när kompressorn går igång. Jag har inget att mäta det med så jag vet inte vad korrekt åtgärd är. Växelriktaren slår automatiskt av vid överbelastning (1000w nominell, 3000w kortare tid och 6000w några sekunder ska den klara).

Jag skulle vilja ”spela in” spänning och ström över tid. Dels på 230v 50Hz mellan växelriktare och kylskåp, och dels mellan 48v batterierna och Växelriktaren.

Kylskåpet är det energisnålaste jag kunde hitta, ca 75 kWh/år. Jag hittar inte uppgifter om sk peak watt för det.

Vad heter den mätare jag söker?

De jag hittat är väldigt dyra.
Om jag inte hittar mätare är planen att, när solen återvänt, själv övervaka via en enkel sk energiövervakare och notera A och U när kompressorn går igång och är igång.

Svar:

Ja, just vid start drar alltid en motor betydligt större ström, men vanligen bara under någon eller ett par-tre sekunder. Startströmmen för en större motor brukar vara omkring 4-5 ggr märkströmmen, men för mindre motorer kan den vara sådär 7-8 ggr märkströmmen.

Vill man studera strömkurvans utseende vid en motorstart kan man ju använda ett oscilloskop, eller en oscillograf om man vill skriva ut kurvan, men det är instrument man knappt har själv, utan de får man i så fall låna. För de mätningar du önskar krävs nog annars speciella instrument, och tyvärr kommer jag inte på något som skulle vara lämpligt i ditt fall – men jag är ju inte någon instrumentspecialist. Du skulle kanske kunna höra med instrumenttekniker på något lite större företag typ ABB, Schneider osv. De skulle kanske bli intresserade av att komma med en lösning på dina mätproblem. Men man får nog räkna med att specialinstrument är ganska dyra, om man köper dem.

Sök bland frågor och svar