Missnöjd med placering av eluttag i nybyggd lägenhet

Missnöjd med placering av eluttag i nybyggd lägenhet

Jag har köpt en nyproducerad lägenhet och jag är missnöjd med placeringen av eluttagen.

I vardagsrummet sitter uttaget ovanför fönstret inte i mitten utan ca 10 cm mot ena sidan. Även uttaget för taklampan i mitten av vardagsrummet skulle vara en aning till höger för att hamna mitt i rummet. I köket sitter två uttag i mittenpartiet intill varandra fast där bordet ska vara finns det inget och det som sitter ovanför fönstret är varken mitt i köket, ovanför matbordet, eller tillräckligt nära fönstret för att vara till en fönsterlampa. Byggaren säger att lägenheterna följer Svensk standard SS 437 01 02, och dessutom kompletterat med extra lamputtag i vardagsrummen. Jag tror inte att standarden specificerar de detaljerna som jag nämnde.

Jag undrar om jag har rätt och hur jag kan gå vidare med den saken.

Svar:

I standarden SS 437 01 02 står lite om placering av takuttag, men tyvärr inte så preciserat. Man torde utgå ifrån att man placerar dem efter aktuella önskemål. Jag ska citera det jag hittar i standarden som kan beröra dig:

7.1.3 Anslutningar för ljusarmaturer

Inkopplingspunkter anordnas enligt följande:

– I rum man kan gå in i ska det finnas minst en inkopplingspunkt

– I rum större än 15 m2 ska det finnas ytterligare minst en inkopplingspunkt för varje därutöver påbörjat 10 m2.

7.1.3.1 Placering och antal

Inkopplingspunkt för allmänbelysning placeras i tak eller på vägg, inte lägre än 200 mm under färdigt innertak.

7.2.1.9.2 Inkopplingspunkter för ljusarmatur

Antalet ljusarmaturer anpassas till kökets storlek, så att samtliga arbetsbänkar och väggskåp blir belysta. —

— Allmänbelysning av arbetsdelar i köket och som komplettering av övrig belysning placeras erforderligt antal inkopplingspunkter i tak, så att god belysning av disklåda, spis och arbetsbänkar erhålls.

Inkopplingspunkterna för takarmaturer placeras i tak 700 mm från vägg.

Ljusarmaturer installeras i zon för belysning. Se fig 19 (som visar en smal zon i taket längs med och strax utanför arbets-/diskbänkar)

7.2.1.10.2 Inkopplingspunkter för belysning vid matplats

Inkopplingspunkt för belysning för matplatsbelysning placeras på vägg, 200 mm under tak, vid taklist eller i tak.

Jag kan inte se att man angett några mått i sidled i standarden, men för mig känns det naturligt att man placerar uttag centrerat över fönsterna, om inte annat överenskommits. Olika människor har ju olika möblering, och det bästa är ju, om man i förväg kan komma överens med den blivande boende om hur man vill ha det. Ofta måste man hur som helst dra en sladd från uttaget till en krok en bit därifrån, där man vill placera armaturen.

Jag hoppas du kan ordna till det så det blir trivsamt för dig och din familj, och att ni får en riktigt god och fin jul!

 

Sök bland frågor och svar