Off-grid: Strömomkopplare för vitvaror

Off-grid: Strömomkopplare för vitvaror

Min sommarstuga är helt off-grid. Jag driver mycket med solel men det systemet klarar inte att driva diskmaskin, tvättmaskin mm
Därför har jag skaffat elverk som täcker detta, men endast en vitvara åt gången.
När jag är i stugan är det enkelt – jag kopplar i/ur respektive kontakt.

Nu vill jag hyra ut stugan och vill då att allt ska vara enkelt för gästerna. Jag söker en typ av strömbrytare som kan mata ström åt vitvarorna (3 st), men bara en åt gången. Och de andra 2 ska då vara helt bortkopplade.

Jag hittar mängder av strömbrytare men är osäker på vilken sort som täcker mitt behov.
Elverket ger 3200 W nominelt 230V 16A och är jordat samt har inverter för ren sinus. Den kommer inte kopplas samman med befintligt solcellspaket.
Vitvarorna ligger på 2-2,3 kW vid peak förbrukning.

Svar:

Nej tyvärr, varken jag eller en erfaren kollega jag talat med känner till någon färdig lösning för att förverkliga din idé.

Du kan ju tala med någon större elfirma, om de kan erbjuda någon typ av omkopplare som kan klara ditt behov. Eventuellt kan du även tala med en av de större grossisterna, t.ex. Elektroskandia som är ganska heltäckande inom området, om de kan erbjuda någon bra lösning. De säljer visserligen knappast direkt till privatpersoner, men de kan i så fall hänvisa till återförsäljare.

Går det inte att lösa på annat sätt måste du nog utarbeta några rutiner som fungerar, t.ex. med skyltar som påminner innan man slår på något. Är allt stickproppsanslutet, kan ju en rutin vara att man alltid drar ut stickproppen efter användning och sedan alltid kollar att inga stickproppar på övriga apparater är anslutna innan man ska använda en apparat. Men du kan nog själv komma på en smartare lösning.

Sök bland frågor och svar