Ojordad kontakt på symaskinen

Ojordad kontakt på symaskinen

Jag har flyttat till en lägenhet med enbart jordade kontakter, men har jordad kontakt på symaskinen, hur ska jag göra?

Svar:

Jag förstår ditt huvudbry. Vi införde i Sverige fr.o.m. den 1 jan. 1994 krav på jordade uttag vid nyinstallation, och det har naturligtvis fört med sig vissa problem – samtidigt som säkerheten ökade.

Det man måste göra för att kunna ansluta en gammal symaskin är att byta sladden till en med skyddsjordsledare (grön-gul ledare) och byta till en stickpropp för jordade uttag.

Skyddsledaren ska anslutas till berörbara ledande metalldelar i maskinen, så att man skyddas mot farlig spänning på delar man kan ta på, om det skulle uppstå ett jordfel i maskinen. Det är en åtgärd man inte bör göra själv om man inte är elkunnig, men som kan utföras relativt lätt av en etablerad elfirma eller annan kunnig elektriker.

Jag måste berätta att vi råkade ut för samma problem själv, då min hustru skulle ansluta symaskinen i vår nya sommarstuga för många år sedan och inte kunde det. Själv var jag bortrest, så jag kunde inte fixa det, men hon kunde gå in till en grannfastighet som hade gamla uttag, så det ordnade sig tillfälligt. De gamla trampmaskinerna hade sina fördelar ….

Lycka till, och trevlig fortsättning på sommaren!

Sök bland frågor och svar