Problem med bytt spishäll

Problem med bytt spishäll

Vi har bytt värmezon i spishällen själva och tittade på Youtube hur man skulle göra, när vi vände på spishällen för att sätta in värmezonen hängde det en lös jordad kontakt med en metallögla i änden. Vi förstod inte var man skulle fästa denna. Vi fäste alla sladdar som de var tidigare. Plattan har fungerat sedan dess men först lyste det en värmelampa ett bra tag fast det inte kom någon värme och det hörs ett svagt susande ljud från hällen. Vi har funderat lite och undrar om det var så att man skulle fästa den jordade sladden någonstans? Vi letade inte efter någonstans att fästa den på men har i efterhand undrat över det. Tacksam för tips! Jag har förgäves försökt få tag i någon vitvarureparatör!

Svar:

Det är naturligtvis ofta svårt att uttala sig säkert om något som man inte sett själv, men jag kan säga några funderingar.

Det du kallar en jordad kontakt kan vara en skyddsledare som ska användas för att ansluta berörbara metalldelar i spishällen till skyddsjord och förbinda olika delar med varandra, så att de inte får olika elektrisk potential (spänning) vid ett eventuellt fel. Däremot ska inte skyddsjorden kunna påverka själva funktionen hos utrustningen.

Det framgår inte av frågan om spishällen är ansluten trefasigt eller enfasigt. Om det är tre faser kan det vara så att en av de tre säkringarna (eller dvärgbrytarna) har löst ut och det påverkar naturligtvis funktionen. I så fall byter du säkring eller slår till dvärgbrytaren. I annat fall är det nog något fel i anslutningen eller i själva utrustningen. Jag skulle råda dig att i så fall ta kontakt med en auktoriserad elinstallatör, så kan han säkert hjälpa dig att lösa problemet. Det ska nog ordna sig med matlagningen!

Sök bland frågor och svar