Pulserande värme i induktionshäll

Pulserande värme i induktionshäll

Jag har nyligen flyttat in i en nyproducerad lägenhet som har induktionshäll på spisen, vilken jag inte haft på något ställe där jag bott tidigare. Hällen har två plattor/zoner. Använder jag en platta i taget fungerar det hur bra som helst, men så fort jag försöker använda båda samtidigt börjar värmen på minst en av dem att pulsera (som att den värmer ”stötvis”). Det händer i princip oavsett temperatur på plattorna, d.v.s. långt innan maxvärme.
Jag har kontaktat byggherren som hänvisar till tillverkaren (av hällen). Tillverkaren skickade efter mycket protester ut en tekniker som sa att beteendet är helt normalt, och att det beror på storleken (? mängden?) på den el som byggherren dragit in, att denna helt enkelt inte räcker till att värma båda plattorna samtidigt utan måste fördelas. Jag kan köpa att det blir så vid mycket höga temperaturer men beteendet uppstår redan när plattorna är t.ex. på nivå 4 av 9. I princip känns det omöjligt att använda båda plattorna samtidigt på ett normalt sätt. Jag har kollat i säkringsskåpet och valt den inställning på spisen som ska motsvara säkringsstorleken, men det hjälpte inte. Jag har kontaktat byggherren igen men de menar att de inte kan göra något om tillverkaren säger att det är normalt.

Vad skulle ni säga om detta? Är det byggherren som har gjort en otillräcklig elinstallation eller måste man räkna med denna typ av beteende för en induktionshäll?
Stort tack på förhand för hjälpen.

Svar:

Ja, det är mycket nya fenomen som inträffar med ny teknik, och jag måste erkänna att jag inte är särskilt kunnig på induktionshällar. Jag ska dock lämna några tankar om hur det kan vara.

 

En induktionshäll drar mycket ström, eftersom man vill kunna värma maten någotsånär snabbt. Är båda ”plattorna” på, kan det finnas risk för att strömmen blir så hög att säkringen går, och därför har man troligen infört ett skydd i spisen, som begränsar strömuttaget genom att ”pulsera” strömmen. Därmed kan man förhindra att medelvärdet blir så högt att säkringen till spisen löser ut. Det har dock inte något att göra med att den inkommande strömmen till lägenheten skulle vara för liten.

 

Kanske spisen i ditt fall är ansluten till en fas, liksom det mesta vi har i våra hem, och då blir alltså strömmen stor när det gäller spisar. Kanske kunde spisen alternativt anslutas till tre faser, och då blir strömmen bara 1/3 vid samma effekt, om den är jämnt fördelad på faserna. I det fallet skulle troligen inte den funktionen som orsakar pulseringen behövas. Det borde tillverkaren absolut kunna svara på. Nu är det kanske inte möjligt att i din lägenhet kunna ansluta spisen trefasigt. Det borde de i så fall ha nämnt för dig. Tyvärr kan jag inte ge dig någon bättre hjälp, men jag vill framhålla, att det som orsakar pulseringen sitter i spisen och inte i lägenhetens elsystem.

 

Med önskan om att du i alla fall kan få varm mat i din nya spis.

Sök bland frågor och svar