Sammankoppla en strömbrytare/lampa till en annan befintligt brytare

Sammankoppla en strömbrytare/lampa till en annan befintligt brytare

Jag har två taklampor i samma rum som är kopplade till varsin brytare/lampknapp, alltså separerade från varandra. Jag vill kunna tända båda lamporna från en av de befintliga brytarna och undrar om ni vet om detta går att lösa med hjälp av t ex Nexas sändare? Att föredra vore även om lamporna går att dimra. Det är inget alternativ att dra om elen och jag vill helst inte att man ska vara beroende av att ha ”smarta” lampor, varpå jag söker efter ett trådlöst/sändare-alternativ som går att installera bakom de befintliga ströbrytarna. Stort tack på förhand!

Svar:

Som jag ser det bör det vara fullt möjligt att styra båda lamporna med samma fjärrkontroller. Lamporna måste naturligtvis kompletteras med lämpliga mottagare. Tyvärr är jag ingen expert på detta område, så jag kan inte ge några närmare detaljer om hur detta bör utföras, men det kan du säkert få hjälp med av de företag som tillhandahåller sådan utrustning – och sådana sändare/mottagare finns på många elfirmor och även på många varuhus.

Att dimra med fjärrkontrollern ser jag inte som någon möjlighet. Däremot bör man ju kunna sätta dimmer på resp. strömbrytare för lamporna, men då får man naturligtvis gå och justera dem för hand, om man vill ändra från gång till gång. Fördelen med det är ju nyttig motion för benen ….

Vet inte om svaret blev så upplysande som lamporna, men lycka till i alla fall.

Sök bland frågor och svar