Ska mina huvudsäkringar vara 20A eller 25A?

Ska mina huvudsäkringar vara 20A eller 25A?

I mitt proppskåp till vår villa sitter det tre huvudsäkringar. På dessa står det 25A500V men i dessa sitter det proppar på 20 A. Under vintertid så kan vi behöva byta dessa två-tre ggr. Det har alltid suttit 20A i så vi har bara fortsatt att ha det men vi kanske ska ha 25A i istället?

På elskåpet står det även 0,25-5(100)A, 3×230/400V
1000 imp/kWh på 2 rader och en rad 1000 imp/kvarh.

Vi har även en växelriktare för solceller på 25 A
Inomhus i proppskåpet har vi max 16 A på säkringarna. Spis (glashäll och ugn) går på 3 säkringar (3*16A) men det är bara spishällen som har specialkontakt. Ugnen har en vanlig stickkontakt. Ugnslampan fungerar om en av säkringarna är av, värmen fungerar bara om alla tre säkringarna är på. Borde inte ugnen ha en specialkontakt den med?

Svar:

Hur stora huvudsäkringar man har beror oftast på vad man betalat för, så det kan du se på din elräkning. På min står det ”Abonnemang 20A” vilket innebär att jag betalar för 20 A huvudsäkringar.
Vilken säkring du faktiskt har kan du se på pricken i glaset, 20 A har blå prick och 25 A har gul prick.
Byte av huvudsäkring får endast ske av ett elinstallationsföretag.
Har du problem med att en huvudsäkring ofta går så kan det vara dags att ta hem ett elinstallationsföretag som ser över installationen. Det kan vara så att du har lite för många förbrukare som ligger på samma säkring så genom att flytta om förbrukarna kan problemet försvinna. Är det så att det är samma säkring som går, fundera på i vilket sammanhang säkringen går, är det när ni sätter på någon särskild förbrukare?
Att spisen har en särskild kontakt beror på att den använder två faser och behöver därför en särskild kontakt. Ugnen använder bara en fas och kan då ha en vanlig stickpropp.

Sök bland frågor och svar