Spotlights med led som krånglar

Spotlights med led som krånglar

Jag har 15 spotlights/ledlampor i mitt vardagsrum. Dom ligger i vågräta rader om fem (tre rader med 5 lampor per rad). Dimmerfunktion och samtliga 15 lampor styrs av en strömbrytare på väggen.

Igår började en rad om fem spottar att strula. Samtliga 15 lampor tänds vid knapptryck men efter en 1-2 minuter så slocknar hela mittenraden. Stänger jag av av lamporna och trycker igång dem så funkar alla 15 igen men kort där efter slocknar mittenraden på nytt. Detta kan återupprepas med samma resultat hela tiden. Dimmern funkar oxå för alla 15 lampor innan mittenraden dör.

Vad kan felet bero på? Transformatorn? Hur går en felsökning till. Spottarna sitter i själva taket så jag har inte en susning om vart trafon sitter. Brukar den sitta i anslutning till ledlamporna med tillgång från taket?

Hur funkar det med att anlita en elektriker? Blir det två besök? Ett besök för felsökning och ett besök för reparation/åtgärd?

Svar:

Om jag förstår det hela rätt så är ljuskällan fastmonterad vilket innebär att du inte kan flytta ljuskällorna och därmed se om problemet flyttar. Till exempel att flytta de fem ljuskällorna från mittenraden till en av kanterna.

För min del låter det som om det är fel på en av ljuskällorna men det kan inte sägas säkert. Du behöver anlita en elektriker som är van att arbeta med belysningsanläggningar. Oftast krävs det två besök, ett för felsökning och ett för felavhjälpning.

Sök bland frågor och svar