Problem med ström till lampa

Problem med ström till lampa

Har ett hus från 1969. Eluttaget i taket i sovrummet verkar fungera utmärkt, strömmätaren visar ström när vi slår på strömbrytaren. Men – har försökt koppla på diverse olika taklampor utan att det vill lysa. När armaturen är på så är det strömlöst hela tiden, oavsett hur strömbrytaren står. Lamporna och armatur är kollad och fungerar i andra uttag. Varför blir det helt dött i uttaget när vi kopplar på nåt?
Jordfelsbrytare finns inte och inga säkringar har gått, kopplar man ur armaturen så ”fungerar” uttaget igen.

Svar:

Troligen är det avbrott i kretsen mellan strömbrytaren och lamputtaget, dvs. antingen i fasledaren eller i återledaren (neutralledaren). Mest sannolikt är det en ledare som lossnat eller gått av vid strömbrytaren eller i uttaget, eller möjligen i en dosa mellan dessa. Första åtgärden kan därför vara att öppna kapslingen till strömbrytaren resp. uttaget – sedan man skruvat ur säkringen! – och se om någon ledare har lossnat, är trasig eller kanske avbränd.

Om man är helt säker på hur man kan utföra detta på ett säkert sätt kan man få göra det själv, men jag brukar ändå rekommendera att man anlitar en auktoriserad elinstallatör. Det kan ju också vara så att det är ett fel som är mer svåravhjälpt och som kräver att man har mätinstrument och fackkunskap för att hitta det.

Men troligen är det lätt avhjälpt, så du kan se ljust på framtiden!

Sök bland frågor och svar