Ugn med norskt uttag
Ugn med norskt uttag
Min ugn gick sönder och jag beställde en ny med hemleverans. Drog fram gamla ugnen för att kontrollera uttaget och det var en vit fyrkantig plastbox med texten 380v, 25A.
Frågade supporten på elgiganten om det fungerar med en 400v ugn när det står 380v på uttaget och fick svaret att det borde fungera.
Men vid leverans säger budkillen att han inte kan koppla in ugnen eftersom uttaget är bara 1fas trots 380v. Och att det dessutom är norskt. Så ugnen har blivit stående utan att jag kan använda den. Vad bör jag göra? Köpa ännu en ny ugn men med 1fas? Men hur stor är chansen att jag hittar någon som passar i ett norskt uttag?
Svar:
Det var ju lite otur. Först ska jag säga, att det spelar ingen roll om det står 380 eller 400 V på uttaget. Tidigare var standarden för spänning 380 V, men för ett antal år sedan ändrades det till 400 V, eftersom den spänning man får till huset i själva verket är ca 400 V. Uttaget i sig klarar mycket högre spänning. Men, beteckningen på uttaget anger inte vilken spänning det i själva verket är, utan bara vilken högsta spänning uttaget är avsett för.
Har man 3-fasanslutning är den spänning man använder 3 x 400 V (tidigare sa man alltså 3 x 380 V). Till spisar har man vanligen ett speciellt uttag som heter Perilex, vanligen fyrkantigt, och det kan möjligen vara ett sådant du har. Det låter däremot märkligt om man har monterat ett norskt uttag, för det är inte tillåtet i Sverige. Har man däremot 1-fasanslutning blir spänningen inte 400 utan 230 V.
Om den ugn du köpt är avsedd för 3-fas anslutning och uttaget verkligen bara har en fas, måste det i så fall bytas till ett 3-fas-uttag, men då måste man också dra fram ytterligare två faser till uttaget. I det fallet behöver man troligen även komplettera elcentralen med ytterligare två säkringar/dvärgbrytare. Detta måste i så fall göras av en auktoriserad elektriker, som också får se till att det blir ett godkänt svenskt uttag.
Ett annat alternativ är att byta till en ugn för 1-fasanslutning och bara byta själva uttaget – om det nu verkligen är en norsk variant som finns nu. Även till det bör du emellertid anlita en elektriker.
En ytterligare möjlighet är att ugnen är avsedd för 2-fas-anslutning, dvs. 2 x 400 V, men det kräver i så fall också komplettering enligt ovan.
Jag misstänker att det kan gå runt i huvudet på dig efter genomgång av ovanstående alternativ, som jag måste nämna då jag inte varit på plats. Men det förstärker behovet av att anlita en kunnig elektriker som får reda ut det hela. Sedan tycker jag det är en självklarhet att leverantören vid behov låter dig få byta till en ugn som passar i ditt speciella fall.
Hoppas du kan steka på spisen så länge innan det hela blir ordnat. Däremot blir det värre med bakningen…. Smaklig måltid!
Sök bland frågor och svar
Hur kommer det sig att det blir 230v över respektive last i en y-koppling med tre motorlindningar som last och 400v seriekopplat över lasterna i …
Får man dra FK-kabel samlat i isolerslang och lägga dem i utrymmet mellan golvlist/golv/betongvägg?
Golvlisten är i trä.
Får ma…
Jag har haft en ugn/spis ett par veckor. Den har slagit ut jordfelsbrytare vid något tillfälle. Har haft elektriker som kontrollerat att husets s…
Jag håller på och renoverar mina föräldrars gamla kök och ska nu byta ut den gamla spisen/ugnen som är från 80-talet.
På bilden kan n…
Vad händer om jag tappar anslutningen till neutralledaren i en krets med tre parallellkopplade lampor med olika effekt som matas från varsin fas?…
Jag har en keramikhäll som tidigare var ansluten med svarta, blåa, bruna och gula kablar. Min nya induktionshäll har dock endast blå, bruna och…
På marknaden finns en sorts varmvattenberedare på 120 V direktkopplad till fyra stycken seriekopplade solpaneler på t.ex. 350W 30V. Kan det verk…
I vår villa byggd i mitten av 60-talet finns flera telefonjack. Vid kommande renovering vill jag ta bort dessa. Vi använder ju bara mobiler numer…
Vi är en förskola som har behov av två torkskåp men vi har begränsat utrymme inomhus. Vi har en altan under tak med ett eluttag och undrar nu …
Kan man borra upp en handdukstork var som helst i ett badrum eller måste det vara förberett med el bakom kaklet? Hur vet man om det är det?