Vad händer om jag ansluter en lampa med mer watt än vad armaturen är avsedd för?

Vad händer om jag ansluter en lampa med mer watt än vad armaturen är avsedd för?

Kan man sätta i/ Vad händer om jag sätter i en: 60w glödlampa i en lampfotsarmatur som är avsedd för MAX 40w?
Kan man sätta i / Vad händer om jag sätter i en: 15w, 25w glödlampa i en lampfot armatur som där står Max 40w?

Svar:

Skälet till att man anger högsta tillåtna effekt på glödlampan har att göra med värmeutvecklingen. I en glödlampa blir bara ungefär 8 % av den tillförda effekten ljus, och resten blir värme. Sätter man i en större glödlampa kan värmeutvecklingen skada armaturen och möjligen i något fall orsaka brand. Däremot är det helt tillåtet att använda en glödlampa med lägre effekt, t.ex. 25 eller 15 W. Följden av detta blir bara att det blir betydligt sämre belysning, men samtidigt sparar man effekt – så det blir ju lite billigare, om man vill vända på slantarna…

Men nu har vi talat om glödlampor. Om man däremot använder moderna s.k. LED-lampor blir det en väsentlig skillnad på ljusutbytet. Det som är intressant för användaren är ju ljusflödet, dvs. hur mycket ljus man får ut av lampan. Ljusflöde anges i sorten lumen (lm). Jag ska ge ett exempel från lampor jag råkar ha hemma: En glödlampa med effekten 40 W lämnar ljusflödet 430 lm. En 60 W glödlampa ger ca 800 lm, alltså nästan dubbelt så mycket. En LED-lampa med ljusflödet 806 lm, alltså ungefär som en 60 W glödlampa, förbrukar endast effekten 9 W, och värmeutvecklingen är därmed naturligtvis också väldigt liten. Du kan därför använda en LED-lampa med effekten 9 W och få ut lika mycket ljus som från en 60 W glödlampa.

Det du alltså alltid måste kontrollera är att din lampas elektriska effekt i W, som alltså anger hur mycket värme som bildas, inte är mer är 40 W. Men med en LED-lampa kan du få ut mycket mer ljus och ändå hålla dig långt under det värdet. Mitt råd är därför att du går över till LED-lampor i dina armaturer – och i framtiden blir de nog allenarådande på marknaden. Oftast anges nu på lampkartongen både antalet lm, lampans effekt i W och hur många W en glödlampa skulle ha för att ge motsvarande  ljusflöde. I mitt exempel ovan alltså 806 lm, 9 W (motsvarar 60 W).

Lycka till. Jag önskar att du får en ljus och trevlig tillvaro!

 

Sök bland frågor och svar