Varför B-karakteristik för ugn och spishäll?

Varför använder man B-karakteristik på dvärgbrytarna till ugn och spishäll (och andra resistiva enheter)? Är det för att de ska slå av lättare vid eventuell överförbrukning eller helt enkelt för att de oftast är 16A och det då räcker med B-multipeln?

Svar:

Det finns flera olika typer av dvärgbrytare, B, C och D, och de har i den ordningen stigande förmåga att hantera startströmmar och kortare belastningstoppar.

  • Typ B bryter ström mellan 3 och 5 gånger märkströmmen och passar för kommersiella installationer med låg strömbelastning och i t.ex. hemmiljö.
  •  Typ C bryter ström mellan 5 och 10 gånger märkströmmen och passar då man har (något större) elmotorer.
  • Typ D bryter ström mellan 10 och 20 gånger märkströmmen och passar industriell utrustning med stora startströmmar.

Spisar och ugnar har mycket låga startströmmar, och därför passar typ B bäst för dem, eftersom de också bryter något snabbare vid stora överströmmar, t.ex. vid en kortslutning.

 

Hoppas detta kan vara något svar på din fråga. Hoppas din dvärgbrytare fungerar, så du kan koka julskinkan som avsett. God Jul!

Sök bland frågor och svar