Varför B-karakteristik för ugn och spishäll?
Varför B-karakteristik för ugn och spishäll?
Varför använder man B-karakteristik på dvärgbrytarna till ugn och spishäll (och andra resistiva enheter)? Är det för att de ska slå av lättare vid eventuell överförbrukning eller helt enkelt för att de oftast är 16A och det då räcker med B-multipeln?
Svar:
Det finns flera olika typer av dvärgbrytare, B, C och D, och de har i den ordningen stigande förmåga att hantera startströmmar och kortare belastningstoppar.
- Typ B bryter ström mellan 3 och 5 gånger märkströmmen och passar för kommersiella installationer med låg strömbelastning och i t.ex. hemmiljö.
- Typ C bryter ström mellan 5 och 10 gånger märkströmmen och passar då man har (något större) elmotorer.
- Typ D bryter ström mellan 10 och 20 gånger märkströmmen och passar industriell utrustning med stora startströmmar.
Spisar och ugnar har mycket låga startströmmar, och därför passar typ B bäst för dem, eftersom de också bryter något snabbare vid stora överströmmar, t.ex. vid en kortslutning.
Hoppas detta kan vara något svar på din fråga. Hoppas din dvärgbrytare fungerar, så du kan koka julskinkan som avsett. God Jul!
Sök bland frågor och svar
Snickaren har enklat en gipsvägg. Elektrikerna ska göra en infälld installation i väggen. Vad innebär det att enkla en vägg?
Jag kollar på att köpa in en utrustning till en foodtruck. Ska beställa en espressomaskin samt låta en elektriker koppla in en el-central.
Jag ha…
Jag har fått en väldigt fin radio som en gång varit min fars. Problemet är dock att den är från 60/70-talet och således har en ojordad kontakt.…
Jag håller på bygga en camper van och har länge dragit på att fixa med all elektricitet då jag inte riktigt förstår hur man ska göra. Det jag …
Min sommarstuga är helt off-grid. Jag driver mycket med solel men det systemet klarar inte att driva diskmaskin, tvättmaskin mm
Därför har jag sk…