Varför blir det strömavbrott när jag startar löpbandet i lägenheten?

Varför blir det strömavbrott när jag startar löpbandet i lägenheten?

Hej varje gång vi startar löpbandet hemma i lägenheten så går strömmen. Kan man göra något själv för att förhindra strömavbrott?
Löpbandet har en 2.0HK motor (1500W).

Svar:

Med största sannolikhet är det den stora startströmmen som orsakar att säkringen/dvärgbrytaren löser ut. För motorer i den aktuella storleken kan startströmmen, som varar några få sekunder, vara sådär 6-8 gånger så stor som den normala driftströmmen. Är effekten under normal drift 1500 W, så är driftströmmen ca 6,5 A. Startströmmen kan då gå upp till 40-50 A, innan motorn kommit upp i varv.

Först bör du se till att det inte är några andra objekt med hög effekt som ligger på samma säkring när du startar, t.ex. element, kaffekokare, motorer etc. De förvärrar naturligtvis problemet genom att ytterligare belasta säkringen. Nästa möjlighet är att byta till en s.k. ”trög” säkring, om du har proppsäkringar. De klarar större startströmmar, men fungerar som andra säkringar under normal drift. Har du en 10 A säkring, kan man också enligt nyare regler också få använda en 13 A säkring, men då bör du tala med en elektriker, om man behöver byta bottenkontakten i säkringshållaren.

Har du en dvärgbrytare, finns också sådana med olika karakteristik, men då måste du också tala med en auktoriserad elektriker för att byta till en som är avsedd att klara lite större startströmmar.

Så kan man inte heller helt bortse från risken att det finns något fel på utrustningen i själva löpbandet, som orsakar kortslutning eller överströmmar, men det är mindre sannolikt på en ny utrustning.

Tills du hunnit lösa problemet kan jag rekommendera dig (av egen erfarenhet) att ta på en jacka och ta löpturen ute på stigar och småvägar i skogen. Fördelen är frisk luft och härligt fågelkvitter. Lycka till!

Sök bland frågor och svar