Varför finns det en knapp för bortkoppling av jordfelsbrytaren?

Varför finns det en knapp för bortkoppling av jordfelsbrytaren?

Jag har något i min anläggning som inte verkar finnas hos någon annan. Jag har letat på nätet utan att hitta något. Det finns nämligen en extra knapp för bortkoppling av jordfelsbrytaren vid sidan av jordfelsbrytaren. När jag slår till den på ”on” så är det ström i huset hela tiden och jordfelsbrytaren kan inte bryta strömmen men står bortkopplaren på ”off” så funkar jordfelsbrytaren och när jag trycker på testknappen så slår jordfelsbrytaren av strömmen i hela huset. Det är en elektriker som har gjort detta. Kan det vara så att min far, som nu är avliden, har velat kunna koppla bort jordfelsbrytaren om den inte skulle funka?

Svar:

Ja det var en märklig koppling som kan ha skett när förtroendet för jordfelsbrytare var dåligt. Troligen är det tänkt som ett ”bortaläge” och ”hemmaläge”. Så att inte jordfelsbrytaren löser ut när man är bortrest.

Nackdelen är att man tappar det brandskydd som jordfelsbrytaren också ger. Idag löser man det genom att dela upp elinstallationen på flera jordfelsbrytare så att t ex kyl och frys har egna och ev värme en annan.

Sök bland frågor och svar