Varför fungerar inte spishällen utan endast ugnen?

Varför fungerar inte spishällen utan endast ugnen?

Sen en vecka tillbaka fungerar inte spishällen utan bara ugnen på vår trefasspis. Vi kan inte se att någon propp har gått. Vad kan det vara för fel?

Svar:

Något säkert svar på frågan kan man inte ge, men jag kan lämna några synpunkter och tips.

Det är troligen så, att spishällen är ansluten till endast en av de tre faserna och det är endast den fasen det är fel på. Ugnen är då ansluten till de andra två faserna. Ev. kan ugnen vara ansluten till alla tre faserna, men då blir den kanske inte tillräckligt varm, eller också tar det längre tid att värma upp den. Att en fas inte fungerar kan bero på ett avbrott i någon ledning eller anslutning. Det kan också bero på att säkringen har gått utan att man kan se det – sådant händer. Du bör därför pröva på att byta alla säkringarna som går till spisen, och se om det hjälper.

En annan möjlighet är att en huvudsäkring hos dig eller hos nätägaren har gått, men i så fall bör det finnas andra objekt hos dig, t.ex. en del lampor, som inte heller fungerar. Om det skulle vara så bör du kontakta nätägaren.

Om inte de här åtgärderna fungerar bör du kontakta en etablerad elektriker, som arbetar med hushållsmaskiner, och som får försöka mäta fram var felet finns. Jag håller i alla fall tummarna för att du inte ska behöva byta din spis!

Sök bland frågor och svar