Varför går jordfelsbrytaren trots att säkringen är avstängt?
Varför går jordfelsbrytaren trots att säkringen är avstängt?
Vi bor i en villa byggt 2008, elskåpet i huset är från Hager med säkringar som går att stänga av (on-off).
När jag började byta ut vår utomhusbelysning har jag kopplat bort säkringarna först och kollat att ljuset verkligen är av.
Men trots det, under själva jobbet med att ta bort gammal armatur och koppla in den nya, går jordfelsbrytare och huset blir strömlöst. Det är iofs inget stor problem men jag förstår inte varför det händer och framförallt – är det någonting annat som jag borde gjort?
Vi har en jordfelsbrytare för hela huset och 2 säkringar som styr ytterbelysningen (båda är av oavsett vilken armatur jag byter).
Alla utomhuslampor har en N (blå), L (brun) och skyddsjord kabel (grön,gul) som skall kopplas in till den nya armaturen.
Svar:
Jag förstår din undran, och det här är något som gett många huvudbry, och problemet har hänt även mig en gång. Jag ska försöka förklara:
När du tagit ur säkringarna eller slagit från dvärgbrytaren till den grupp där du ska jobba, så blir fasledaren (den bruna i ditt fall) spänningslös. Däremot har man inte därmed brutit neutralledaren, dvs. den blå ledaren, som är spänningslös. Den är liksom neutralledarna i de andra säkringsgrupperna i anläggningen ansluten till samma neutralskena i centralen. De andra neutralledarna för ju då ström från sina belastningar tillbaka till denna skena. Om nu neutralledaren till belysningen du jobbar med råkar komma i kontakt med skyddsledaren eller med något annat jordat föremål, så kommer en viss liten ström från de andra belastningarna att ”smita” bakvägen från skenan i centralen via din neutralledare till skyddsledaren eller direkt till jord.
Jordfelsbrytaren är gjord så, att den känner om inte exakt lika stor ström som kommer in via fasen också kommer tillbaka via neutralledaren, och då slår den från. Eftersom nu en viss ström smiter ut en annan väg till jord, så blir det obalans och jordfelsbrytaren löser då ut. Det är helt normalt och inte farligt – men retsamt. För att undvika det kan man naturligtvis försöka se till att neutralledaren inte kommer i beröring med någon jord under arbetets gång. Man kan t.ex. dra ut den försiktigt och isolera den innan man blir klar att ansluta den nya armaturen.
Lycka till med jobbet!
Sök bland frågor och svar
Jag har följande utebelysning: 3 pollare och tre stolpar med 3 lampor i vardera, alla med led eller lågenergi ca. 15 W vardera. Egen porslinsäkr…
Jag har i dagsläget en induktionsspis från Cylinda som sitter med en perilexkontakt. Jag tänkte helt enkelt köpa en ny spis med sådan kontakt …
Vi har haft problem med el i lägenheten, som gör att belysning typ ”sviktar” och säkringen har även löst ut på all el några gånger.
Jag renoverar badrummet och det går en elkabel i närheten av golvbrunnen där duschen ska vara, tror det är inkommande el till huset. Kabeln lig…
Jag har ett 3-poligt eluttag i taket måste jag då använda en 3-polig lamppropp eller går det att använda en 2-polig ojordad?
Jag har 25 …
Jag satte i en säkring i en plastmaskin på jobbet. Tyvärr var kontakten i. Fick mig en rejäl ”kyss” av denna. Gick in i högra pekfingret r…
Min son har köpt ett hus från 40-talet och mycket av elinstallation är från den tiden. Vad vi har upptäckt har nollan använts som tändtråd …
Jag ska sätta upp en plafond. Från taket kommer 7 kablar: 1 grön, 2 svarta, 2 röda och 2 vita. Jag vill först ansluta en hona (3 sladdar, jord…
Vad händer om man råkar koppla fel i elskåpet så att man under en kort tid matar in 400 volt i huset. Framför allt är jag intresserad av att …