Varför går jordfelsbrytaren trots att säkringen är avstängt?
Varför går jordfelsbrytaren trots att säkringen är avstängt?
Vi bor i en villa byggt 2008, elskåpet i huset är från Hager med säkringar som går att stänga av (on-off).
När jag började byta ut vår utomhusbelysning har jag kopplat bort säkringarna först och kollat att ljuset verkligen är av.
Men trots det, under själva jobbet med att ta bort gammal armatur och koppla in den nya, går jordfelsbrytare och huset blir strömlöst. Det är iofs inget stor problem men jag förstår inte varför det händer och framförallt – är det någonting annat som jag borde gjort?
Vi har en jordfelsbrytare för hela huset och 2 säkringar som styr ytterbelysningen (båda är av oavsett vilken armatur jag byter).
Alla utomhuslampor har en N (blå), L (brun) och skyddsjord kabel (grön,gul) som skall kopplas in till den nya armaturen.
Svar:
Jag förstår din undran, och det här är något som gett många huvudbry, och problemet har hänt även mig en gång. Jag ska försöka förklara:
När du tagit ur säkringarna eller slagit från dvärgbrytaren till den grupp där du ska jobba, så blir fasledaren (den bruna i ditt fall) spänningslös. Däremot har man inte därmed brutit neutralledaren, dvs. den blå ledaren, som är spänningslös. Den är liksom neutralledarna i de andra säkringsgrupperna i anläggningen ansluten till samma neutralskena i centralen. De andra neutralledarna för ju då ström från sina belastningar tillbaka till denna skena. Om nu neutralledaren till belysningen du jobbar med råkar komma i kontakt med skyddsledaren eller med något annat jordat föremål, så kommer en viss liten ström från de andra belastningarna att ”smita” bakvägen från skenan i centralen via din neutralledare till skyddsledaren eller direkt till jord.
Jordfelsbrytaren är gjord så, att den känner om inte exakt lika stor ström som kommer in via fasen också kommer tillbaka via neutralledaren, och då slår den från. Eftersom nu en viss ström smiter ut en annan väg till jord, så blir det obalans och jordfelsbrytaren löser då ut. Det är helt normalt och inte farligt – men retsamt. För att undvika det kan man naturligtvis försöka se till att neutralledaren inte kommer i beröring med någon jord under arbetets gång. Man kan t.ex. dra ut den försiktigt och isolera den innan man blir klar att ansluta den nya armaturen.
Lycka till med jobbet!
Sök bland frågor och svar
Får man dra FK-kabel samlat i isolerslang och lägga dem i utrymmet mellan golvlist/golv/betongvägg?
Golvlisten är i trä.
Får ma…
Jag har haft en ugn/spis ett par veckor. Den har slagit ut jordfelsbrytare vid något tillfälle. Har haft elektriker som kontrollerat att husets s…
Jag håller på och renoverar mina föräldrars gamla kök och ska nu byta ut den gamla spisen/ugnen som är från 80-talet.
På bilden kan n…
Vad händer om jag tappar anslutningen till neutralledaren i en krets med tre parallellkopplade lampor med olika effekt som matas från varsin fas?…
Jag har en keramikhäll som tidigare var ansluten med svarta, blåa, bruna och gula kablar. Min nya induktionshäll har dock endast blå, bruna och…
På marknaden finns en sorts varmvattenberedare på 120 V direktkopplad till fyra stycken seriekopplade solpaneler på t.ex. 350W 30V. Kan det verk…
I vår villa byggd i mitten av 60-talet finns flera telefonjack. Vid kommande renovering vill jag ta bort dessa. Vi använder ju bara mobiler numer…
Vi är en förskola som har behov av två torkskåp men vi har begränsat utrymme inomhus. Vi har en altan under tak med ett eluttag och undrar nu …
Kan man borra upp en handdukstork var som helst i ett badrum eller måste det vara förberett med el bakom kaklet? Hur vet man om det är det?