Vilka verktyg och mätinstrument behöver en elektriker i sitt yrke? 

Vilka verktyg och mätinstrument behöver en elektriker i sitt yrke? 

Vilka verktyg och mätinstrument behöver en elektriker i sitt yrke?

Svar:

Elektriker är ett brett yrke och det finns många olika typer av arbeten som elektriker utför. Därför kan det variera mycket vilka maskiner och instrument en elektriker behöver tillgång till.

Det viktigaste mätinstrumentet är en godkänd spänningsprovare som används för att se till att det inte finns en farlig spänning på ledande delar som omfattas av arbetet. En bra multimeter är väl också något som alla bör ha tillgång till. Vad gäller maskiner är det framför allt skruvdragare men även här finns en uppsjö av olika hjälpmedel för olika situationer.
Alla installationer ska kontrolleras efter färdigställande, till detta behövs instrument som kan utföra de mätningar som ingår i kontrollen. Kontinuitetskontroll av skyddsjordsledare, isolationsmätning, kontroll av jordfelsbrytare, kontroll av att villkoret för att säkringar ska lösa ut är uppfyllt etc.  En modern installationsprovare uppfyller ofta de krav som ställs.
Om det handlar om installation av solceller eller laddningsstationer för elbilar så kräver dessa särskilda instrument för kontrollen. Om uppdraget är avancerad felsökning kan ytterligare instrument krävas.
Hoppas att jag med detta gett en inblick och förståelse för att det inte finns en enhetlig utrustning för elektriker utan det varierar med uppdraget.

Sök bland frågor och svar