Trasiga lampor efter byte av golvvärmetermostat

Trasiga lampor efter byte av golvvärmetermostat

En elfirma har bytt en trasig termostat i golvvärmen och satt in en Ebeco T-55 med tillhörande givare. Det gjordes för en dryg månad sedan och sedan dess har tre glödlampor gått sönder i den vanliga takarmaturen som går på samma säkring som golvvärmen. Den första lampan var en vanlig ”gammal” 60-wattare, sedan har två Osram LED gått sönder. Firman säger att jag ska prova med annat fabrikat på lampan men jag tänker att det måste vara något fel med den nya termostaten eller installationen. Den gamla termostaten hade suttit i 23 år utan några liknande problem. Kan det bli strömspikar som slår ut lamporna?

Svar:

Det låter osannolikt att termostatbytet ska påverka. En termostat, gammal eller ny, är egentligen bara en strömbrytare som styrs av temperaturen. Nu vet jag inte vad som satt där tidigare, men skillnaden kan vara att den nya termostaten innehåller elektronik för att styrningen ska bli jämnare, annars fungerar de precis likadant. 

Sen kan byte till ledlampor i en gammal armatur innebära att det inte finns tillräcklig ventilation runt lampan. Värme är ledlampans största fiende, kanske läge att byta till en modern armatur. 

Sök bland frågor och svar

Lämna en kommentar