Installationskabel i infälld installation
Installationskabel i infälld installation
1) Enligt en bok om ellära är det tillåtet förlägga en installationskabel (ej FK utan t ex EKLK) fritt i en vägg utan att den behöver ligga i ett rör. Det står att man kan dra den ”kortaste väg”.
Får en installationskabel läggas i en isolerad vägg? Det borde bli högre värmeutveckling pga sämre nedkylning.
2) Får installationskabel (t ex EKLK) läggas i rör i en infälld installation? Även här borde det bli sämre nedkylning.
Svar:
Det verkar som om du ju känner till en hel del regler när det gäller förläggning av kablar.
EKLK är ju en kabel med både metall- och plastmantel. Jag kan i sig inte se något direkt hinder mot att förlägga den i en vägg (om inte tillverkaren av kabeln säger något annat), men jag känner inte till att man använt den på det sättet. Däremot är det klart olämpligt – och jag skulle vilja säga i praktiken nästan omöjligt – att förlägga den i rör, eftersom den pga. metallmanteln är för styv för det. Den kabel som man normalt använder för förläggning i vägg är EKK eller EQQ (halogenfri). Den har enbart plastmantel och får förläggas såväl kortaste vägen som i rör. Rör ska dock installeras enbart vågrätt eller lodrätt.
Det är flera saker man bör tänka på vid förläggning i vägg:
– Även förläggningen av en kabel kräver auktorisation (Installatörsbehörighet)
– Kabeln ska för kylningens skull förläggas mot väggytan och inte inne i isoleringen.
– Vid passage av reglar ska det finnas genomspikningsskydd. Mellan reglarna räknar man med att kabeln är så flexibel i sidled, att om man t.ex. skulle slå in en tavelspik eller dra in en skruv, så viker den undan. EKLK är i det fallet styvare och mindre flexibel men skyddas å andra sidan bättre genom metallmanteln.
– Eftersom värmeavledningen är sämre inne i en vägg, får en kabel i vägg inte belastas lika mycket. Som ett exempel kan nämnas att en 1,5 mm2 kopparkabel (t.ex. EKK) får belastas med 24 A vid förläggning utanpå en vägg, men bara med högst 18,5 A vid förläggning i rör i vägg.
Tabeller om tillåten belastning och säkring vid olika förläggningssätt, olika antal belastade ledare, korrektionskoefficienter vid olika omgivningstemperaturer mm. finns i svensk standard SS 436 40 00, tabellerna 52B.1-21.
Sök bland frågor och svar
Jag har ett 3-poligt eluttag i taket måste jag då använda en 3-polig lamppropp eller går det att använda en 2-polig ojordad?
Jag har 25 …
Jag satte i en säkring i en plastmaskin på jobbet. Tyvärr var kontakten i. Fick mig en rejäl ”kyss” av denna. Gick in i högra pekfingret r…
Min son har köpt ett hus från 40-talet och mycket av elinstallation är från den tiden. Vad vi har upptäckt har nollan använts som tändtråd …
Jag ska sätta upp en plafond. Från taket kommer 7 kablar: 1 grön, 2 svarta, 2 röda och 2 vita. Jag vill först ansluta en hona (3 sladdar, jord…
Vad händer om man råkar koppla fel i elskåpet så att man under en kort tid matar in 400 volt i huset. Framför allt är jag intresserad av att …
Vi har en tvättstuga där ljuset slås på automatiskt vid rörelse. Så det är en slags sensor vi har. Vi vill ha bort detta och istället bara …
Kan man få en stöt från en svart kabel i en ventilationstrumma?
Jag undrar om jag kan koppla en 12v transformator till ett batteri och sedan till ett slutsteg?
Jag bor i en lägenhet där jag har enfas upp till proppskåpet i lägenheten. Färgerna på inkommande elmatning är Röd=fas och Vit=nollan.
…