Kabeldragning utomhus
Kabeldragning utomhus
Hejsan! Jag skulle gärna få lite hjälp och råd om area på matningskabel till både elskåp och underskåp. Kommer förmodligen ha mer kommande frågor och hoppas jag kan få hjälp utav er med detta!
Jo vi börjar med fråga angående matning. Vi vill nämligen dra en matning till en villavagn och en matning till en gäststuga/kontor. Båda har ca 50m från elskåp rak väg (dem ska vara separata).
Villavagnen har tvättmaskin, spis, ugn, varmvattenberedare, luftvärmepump, element, dusch, toalett, diskho etc och ska vara som ett hus. Det ska kopplas in med trefas kontakt och tänkte då sätta en elstolpe med trefasuttag och sen vidare till Villavagnen, för man vet aldrig om man behöver flytta villvagnen, eller om man ska dra in matningen direkt till villvagnens elskåp? Vad nu som blir bäst. Tanken är att dra lika stor area på kabeln från elstolpe till Villavagnen med trefaskontakt som elstolpens matning. Vad för area skulle jag behöva på denna om det är ju en 5G? Alltså 3 ledare, 1 Nolla och 1 Jord. Är det 6mm2 eller rekommenderas en 10mm2 eller mer? Vill ju att allt ska kunna fungera utan spänningsfall.
Till gäststugan/kontor ska matningen dras direkt till dens elskåp. Där följande kommer finnas: Element, dator, varmvattenberedare, diskmaskin, induktionshäll (spis), ugn, etc. Man ska kunna leva där med. Det kommer även vilja finnas ett trefasuttag på elskåpet och ledningar ut till trädgården för utebelysning etc. Vad kommer behövas här för area? Gissar på lika stor area som till Villavagnen. Hade även varit kul att veta vad standard matning är oftast till underskåp.
Svar:
Jag ska lämna några kommentarer till din fråga här nedan. Tyvärr har vi dock inte möjlighet i detta forum att hjälpa till med några mer omfattande beräkningar för enskilda fall. Eftersom kabeldragning och allt fast installationsarbete kräver auktorisation, måste du ändå vända dig till en auktoriserad installatör eller ett etablerat elföretag, och de har alla möjligheter att bistå med mer detaljerade råd vad gäller dimensionering av kablar mellan olika elcentraler, kablar till tre- och enfasuttag osv.
Servisledning måste väljas efter den totala belastningen. Enligt installationsstandarden bör man räkna med 5 kW för en vanlig lägenhet och 10 kW för två lägenheter. Utifrån detta bör arean 6 mm2 vara fullt tillräcklig för servisledningen i ditt fall. Standarden anger dock som en rekommendation 10 mm2, men det är inget krav om man ändå säkert kan klara belastningsgränsen för resp. kabel. Till de enskilda uttagen kan man naturligtvis gå ner i area, beroende på vilken belastning man förväntar sig, och vilken storlek på skyddet (säkring eller dvärgbrytare) man därför valt. Area till spis är vanligen 2,5 mm2 och till belysning etc. 1,5 mm2.
Det finns alltid ett visst spänningsfall i ledningar, men vad gäller dina servisledningar kommer det att ligga inom acceptabla gränser. Man måste dock kontrollera att det s.k. utlösningsvillkoret är uppfyllt, dvs. att skyddet löser ut inom föreskriven tid vid en kortslutning eller jordslutning. Det torde inte heller bli några problem, men din elinstallatör kan förvissa sig om det utifrån kablarnas area och längd och vilken storlek man väljer på skyddet.
Din elinstallatör vill nog gärna se en översiktlig ritning på hur och var du har tänkt dig de olika centralerna och en belastningsobjekten, så han kan bedöma vilka kablar/ledningar han ska välja.
Lycka till med projektet!
Sök bland frågor och svar
Vår 3-fas spis är avsäkrad med C16A där kabelarean är 2,5 mm2 på alla FK-trådar, men utom skyddsjorden, som endast har 1,5 mm2. Jag tänker …
Har ett hus från 1969. Två taklampor går till samma strömbrytare. Bytte strömbrytaren då den gamla, en dimmer, började strula. Kan ha koppla…
Vi har köpt en kombitvättmaskin och vi tänker installera den i badrummet. Maskinen kommer att placeras bredvid badkaret på ett avstånd av en m…
Jag ska byta min lampknapp till en dimmer. Har bytt armatur till dimbar led och köpt en kompatibel ”dimmerknapp”. Lampknappen styr två armatu…
Har ett gammalt 380V uttag, som jag vill byta till ett nytt. Ser att man kan få ett kombinationsuttag (380v+220v).
Mitt uttag har 5 kablar, …
Vi har en spis som är ca 12 år gammal. Förra veckan när ugnen hade varit på ganska länge började det lukta bränd plast. Vi stängde genast …
Har ett gammalt 380V uttag, som jag vill byta till nytt. Ser man kan få ett kombinationsuttag (380v+220v).
Mitt uttag har 5 kablar, kan man …
Vi har bytt värmezon i spishällen själva och tittade på Youtube hur man skulle göra, när vi vände på spishällen för att sätta in värmez…
Idag har vi en gammal 3-fas spis med inbyggd ugn. Enligt märkningen drar den ca 9kW, vilket blir ca 13 A per fas. Spisen har en egen 3-fas grupp p…