Installationskabel i infälld installation
Installationskabel i infälld installation
1) Enligt en bok om ellära är det tillåtet förlägga en installationskabel (ej FK utan t ex EKLK) fritt i en vägg utan att den behöver ligga i ett rör. Det står att man kan dra den ”kortaste väg”.
Får en installationskabel läggas i en isolerad vägg? Det borde bli högre värmeutveckling pga sämre nedkylning.
2) Får installationskabel (t ex EKLK) läggas i rör i en infälld installation? Även här borde det bli sämre nedkylning.
Svar:
Det verkar som om du ju känner till en hel del regler när det gäller förläggning av kablar.
EKLK är ju en kabel med både metall- och plastmantel. Jag kan i sig inte se något direkt hinder mot att förlägga den i en vägg (om inte tillverkaren av kabeln säger något annat), men jag känner inte till att man använt den på det sättet. Däremot är det klart olämpligt – och jag skulle vilja säga i praktiken nästan omöjligt – att förlägga den i rör, eftersom den pga. metallmanteln är för styv för det. Den kabel som man normalt använder för förläggning i vägg är EKK eller EQQ (halogenfri). Den har enbart plastmantel och får förläggas såväl kortaste vägen som i rör. Rör ska dock installeras enbart vågrätt eller lodrätt.
Det är flera saker man bör tänka på vid förläggning i vägg:
– Även förläggningen av en kabel kräver auktorisation (Installatörsbehörighet)
– Kabeln ska för kylningens skull förläggas mot väggytan och inte inne i isoleringen.
– Vid passage av reglar ska det finnas genomspikningsskydd. Mellan reglarna räknar man med att kabeln är så flexibel i sidled, att om man t.ex. skulle slå in en tavelspik eller dra in en skruv, så viker den undan. EKLK är i det fallet styvare och mindre flexibel men skyddas å andra sidan bättre genom metallmanteln.
– Eftersom värmeavledningen är sämre inne i en vägg, får en kabel i vägg inte belastas lika mycket. Som ett exempel kan nämnas att en 1,5 mm2 kopparkabel (t.ex. EKK) får belastas med 24 A vid förläggning utanpå en vägg, men bara med högst 18,5 A vid förläggning i rör i vägg.
Tabeller om tillåten belastning och säkring vid olika förläggningssätt, olika antal belastade ledare, korrektionskoefficienter vid olika omgivningstemperaturer mm. finns i svensk standard SS 436 40 00, tabellerna 52B.1-21.
Sök bland frågor och svar
Jag har köpt en nyproducerad lägenhet och jag är missnöjd med placeringen av eluttagen.
I vardagsrummet sitter uttaget ovanför fönstre…
Jag har enligt regler grävt ner elkabel i gult skyddsrör. Jag har nu lagt igen det och det sticker nu upp ca 50 cm skyddsrör med kabel i. Jag sk…
Vi har en gammal ugn, vet inte hur gammal då vi hyr. Säkringen gick när jag hade varmluftsugnen igång på högvärme. Det kan se ut som om varm…
Har köpt en lägenhet där den förre ägaren har installerat dimmer i köket och matplatsen.
Strömmen över matplatsen fungerar och lampan…
Jag bor i kedjehus. Förra vintern utlöstes min jordfelsbrytare 3-4 gånger utan jag förstod varför. En elektriker var här och kunde inte reda …
Jag har en pampig ljuskrona med 36 st E27 glödlampor i. Den gamla hederliga glödtrådsorten och jag har begränsat mig till 15W st. Redan där ä…
Jag har köpt en begagnad spis på Blocket. Kan det vara så att en elektriker behöver ändra min elcentral i huset – till fler eller starkare s…
Sen en vecka tillbaka fungerar inte spishällen utan bara ugnen på vår trefasspis. Vi kan inte se att någon propp har gått. Vad kan det vara f…
Har sökt överallt efter ett svar men ej hittat. Det är så att jag städade mitt kontor och upptäckte att sladden till ett par hörlurar var al…
Jag har ett effektslukande slutsteg som drar drygt 2kw men kan peaka högre i topparna.
Om det inte är görbart att dra en 2,5 mm2 ledning…